2 част: Намаляване смъртността на агнетата

Рисковите фактори за смъртността на агнетата също са добре проучени и най-важните  допринасящи за повишената смъртност на агнетата са:

Хранене на овцете:  Овцете-майки, които са недостатъчно хранени по време на бременност, ще раждат по-леки агнета, ще проявяват по-малко грижи като  майки  (напр. прекарват по-малко време за облизване на агнето) и произвеждат по-малко коластра и мляко с по-лошо качество от добре хранените овце.
Агнетата, които са малки при раждането, по-бавно се изправят и сучат, имат по-високо съотношение повърхност към тегло, така че губят топлина по-бързо от по-тежките агнета и имат по-малко телесни резерви за поддържане на телесната температура. Ефектите върху поведението на овцете и производството на мляко означават, че тези агнета ще растат по-бавно и е по-вероятно да се поддадат на инфекциозно заболяване.

Някои микроелементи (напр. кобалт, селен, йод) намаляват преживяемостта на агнетата, ако овцете имат клиничен дефицит, но допълнителното добавяне на такива на овце, които не са с дефицит, няма да подобри преживяемостта.

Размер на котилото: Агнетата, родени в по-големи котила (тризнаци или повече), са много по-склонни да умрат, отколкото единичните или близнаците. Те обикновено са по-леки, което ще предизвика същите ефекти, както е описано по-горе, но също така са по-малко активни, по-малко способни да поддържат телесната си температура и по-бавно се научават да разпознават майките си в сравнение с необвързаните и близнаците дори при същото тегло при раждане. Това може да се случи поради неспособността на плацентата да осигури достатъчно кислород и хранителни вещества на множество зародиши и потенциалната неспособност на овцете да доставят достатъчно коластра и мляко.

Неопитност на овцете: Агненето на овце-майки за първи път е по-малко ефективно, раждат по-малки агнета, склонни са да се оагват по-бавно и може да показват дефицити в началото на характерните грижи за майката в сравнение с опитните овце-майки, независимо от възрастта им при първото агне. Те също така са по-уязвими към външни влияния като безпокойство при агненето.

Генетика: тя  има влияние в породата, линията и бащата върху трудността на агненето и силата на агнетата (способност да стои и да суче бързо след раждането). Тези черти са наследствени, което предполага, че подборът може да подобри лекотата на доставка и силата на агнешкото. Известно е също, че съществуват разлики в породите и линиите в размера на показаната майчина грижа и състава на млякото и коластрата.

Стрес: Стресът или смущенията при агненето могат да доведат до удължаване на процеса на раждане, което увеличава риска агнетата да бъдат повредени (наранени) по време на раждането и може да намали количеството грижи на майката, които овцете-майки дават на своето агне/а. .

Околна среда за агнене: Овцете избират подходящо място за агне (както на закрито, така и на открито) и колкото по-дълго прекарва на това място, толкова по-добра е връзката, която развива с агнетата си. Ако овцете избират защитени места за агне на открито, агнетата имат по-голяма защита от дъжд, вятър или сняг, следователно осигуряването на защитени места, с които овцете-майки са запознати, може да осигури известна защита за агнетата. Лошата хигиена на агнетата увеличава шансовете новородените агнета да погълнат патогени, докато червата им са незрели и преди да се осъществи пасивно предаване на антитела на коластрата.

следва …..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук