1 част: Порода кози ЛаМанча

Козите Ла Манча са наречени така, защото са пренесени от Ла Манча в Мексико. И след това тази порода е пренесена в Орегон – САЩ. Когато животновъдите работят за развитието на тази порода, те се стремят да развъждат кози, които произвеждат възможно най-много мляко. Именно поради тази причина в експериментите за подбор участват най-добрите мъжки екземпляри. Това бяха представители на нубийските и швейцарските кози.

Външни характеристики на Ла Манча

Цветът на тази порода животни може да бъде много различен. Можете да намерите черен, бял и кафяв цвят.

Какви други външни отличителни черти са присъщи на тази порода:

 • Физиката на тези кози има клиновидна форма. Растежът на козите варира от 75 до 95 см. Ръстът им не надвишава 75 сантиметра.
 • Тялото е със среден размер, но телосложението е силно и здраво. Тези животни могат да бъдат както рогати, така и без рога. Крайниците се отличават със сила и са добре развити.
 • Тази порода се отглежда предимно за получаване на голямо количество мляко, защото вимето им е добре развито.
 • Късата козина на тази порода е копринена, не е много дълга.
 • Във външните характеристики ушите са отличителна черта. Големината им е най-малко 2,5 сантиметра, липсват хрущяли, в основата са леко повдигнати, а върховете им висят. Поради такава деликатна структура на ушите на тези кози, те  се маркират с марка някъде по-близо до опашката, а не на ухото.
 • Муцуната на козите е права, но понякога може да има  дефект – като гърбица на носа. Поради този „римски нос“, тези кози често могат да бъдат объркани с нубийската порода кози.

Как да отглеждаме козите Ла Манча?

Козината на животните, макар и къса, е дебела, така че лесно понасят студените зими. Дори в студено време те са весел, играят активно. И по-важното е, че дори през такъв период те продължават да дават мляко.

За да се поддържа нивото на лактация за цяла година, е необходимо да се спазват следните условия на задържане:

 • Оборът за кози трябва да е сух и топъл. Не трябва да има течения, опасно е за здравето на животните.
 • В плевнята да няма висока влажност. Високата влажност води до развитие на бактерии, което увеличава риска от инфекция.
 • Подът в плевнята е по-добре да е с бетон. Върху него се поставят дървени конструкции, след което се изсипва сено или дървени стърготини. Мекият и топъл под е много важен, тъй като копитата са слабо място при животните, те не трябва да замръзват и да се нараняват.
 • От фуража собственикът може да избере всяка храна, която му се струва подходяща. По този въпрос можете и трябва да експериментирате. През лятото осигурете на козите Ла Манча достъп до зелени пасища. През зимата не забравяйте да добавите минерални и витаминни добавки към диетата им. Твърде оскъдната храна не трябва да всекидневие, в противен случай това ще се отрази на млечните продукти, които дават козите.
 • Козите трябва да се хранят два пъти на ден. Уверете се, че животните имат чиста вода през цялото време.
 • Деликатес, заради който козите ще ви обичат още повече, могат да бъдат сочните ливадни треви. За да направите това, пасете козите по-често през лятото. Те ще бъдат особено благодарни за дъбови листа и детелина. Уверете се, че животните не ядат мокра детелина, тъй като такава храна може да предизвика подуване на корема.
 • Уверете се също, че плевнята е чиста, козите са чисти животни. Миризмата на млечни продукти също ще зависи от чистотата на плевнята.

следва ……

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук