Редки породи овце

12. Рачи овце
Racka е стара порода овце, произхождаща от Унгария, оценявана заради способността си да оцелява в суровите зими. Тя има изключително добри спираловидни рогове, подобни на някои видове диви кози, но е много по-лека от тях.

11. Северна Роналдсайска овца
Тази овца живее на най-северния остров в Шотландския архипелага – Оркне. Това е малка порода, а вероятно и най-ранните овце, които идват в Обединеното кралство – прилича на старите скандинавски породи, и има най-странната диета от  животните в света. Овцете са до голяма степен зелени, защото живеят, като  изцяло се хранят с водорасли. Тъй като породата живее от векове   на острова, тези нейни хранителни навици, напълно са променили нейната физиология: не само, че няма други овце, които оцеляват с хранене на водорасли, но нормалната храна за овце, включително тревата, е токсична за тази порода.


10. Najdi
Нарди е често срещана порода на Арабския полуостров, особено в Саудитска Арабия. Тя  има добро, но странно лице.

9. Джейкъб овце
Живеят в Обединеното кралство в продължение на няколко столетия, овцете Джейкъб имат четири, а понякога и шест рога, като понякога всеки отделен рог расте в различна  посока. По окраска тази порода овце много прилича на  крава.

8. Zwartbles
Това е холандска порода овце, която се използва за   мляко, месо или вълна; от всички други породи овце,  това е най-приятелска, най-дрюжолюбна и безгрижна порода; обикновено е черна с бели акценти. 

7. Ouessant
Най-малката порода овце в света, Ouessant е родена на остров със същото име край брега на Бретан. Тя е изключително сладка  и много малък.


6:  Лестър
Овцете от тази порода живеят във Великобритания. В лицето си, много приличат на зайци.


5. Gute
Една от най-старите и най-примитивни шведски породи, Gute е  издържлива порода, която се съхранява на открито през цялата година. Рогата и са големи   и впечатля-ващи.

4. Beltex
Beltex е изключително очарователна овца, която е описана като “фалшива овца” и изглежда “сякаш някой е облякъл във вълна прасе, и го е гримирал, за да прилича на овца”.

3. Муфлон
Муфлонът вероятно е един от дивите предци на всички съвременни породи овце. Той се среща в цяла Европа, макар и в намален брой, и е представен най-много в Северна и Южна Америка. 

2. Arapawa
Намерена е в Нова Зеландия, където  приблизително на един човек от населението на страната се падат по седем овце. Овцете Arapawa имат големи, изключително красиви спираловидни рога. Те се отглеждат най-вече за  много финната им вълна.

1. Manx Loaghtan
Родени на остров Ман, това са овце с четири рога. Днес има малко над 1500 броя от тази изключително рядка порода Manx Loaghtan рога. Както овцете, така и овните имат рога.

Овцевъд & Козевъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук