Единственото място в България, където се предлага въртяно кафе, при това варено на пясък, е Златоград.

Шоуто е невероятно, а ободрителната напитка – с неповторим вкус.
Повече от 100 г тази традиция се пази в най-южния град на България. Кафето е смляно в каменно хаванче и се приготвя в медно джезве, като се слага върху нагорещен пясък.
Преди пясъка са ползвали пепел и въглени. В тях се е заравяло самото кафениче. Целта е равномерно да се сгрее течността от вода и кафе. Слага се малко ръж за пяна и малко захар в кафето. Загръща се с пясък или с пепел и въглени. Равномерно и бавно се вари. Когато се надигне, се отдръпва от огъня. След това пак се връща – до три пъти трябва да кипне, за да се получи най-ароматното кафе, като бавното му завиране придава на напитката уникален аромат.

Три дни в Източните Родопи … три дни за душата – мистика, античност, култови места, три дни – красота за очите

После се разсипва в чашки, които се поставят върху табличка закачена на метални скоби, и се завърта във въздуха, задължително 3 пъти – за късмет, без да се разлее нито капка.
Въртенето на кафето се превръща приготвянето и сервирането му в незабравима атракция за посетителите, които с удоволствие се връщат пак, за да се насладят и на питието и на гледката.

Историята казва, че първия майстор на въртяното кафе се казвал Кардашлъка, който научил занаята чак в далечна Сирия.
Златоград е известен и като град, където се прави и Празника на кафето.

Веднъж посетили това чудно кътче на родината ни, наистина оставате пленени от красотата на природата, от гостоприемството на хората, от магията  на куп мистични места, свързани с културата на различни цивилизации живели преди хиляди години по тези места.
Ще останете влюбени в Родопа планина и ще ви се иска да се връщате пак и пак, и едно е сигурно, че всеки пък ще откривате красотите наново и наново, ще откривате нови и нови места, за които дълго ще си спомняте.

Заслужава си.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук