Проблемът: Записите за животните – 1 част

През последните няколко години, в почти всяка статия свързана с отглеждането на животните, има напътствия как да се водят записите.
Записите във фермата, обаче са най-омразното нещо за животновъдите. Интересното е, че други записи те правят с голямо старание и разбиране. Скоро видях едни приятел – фермер и го попитах как са животните. Той ми отговори така – “сега по-рядко ходя до фермата, имам отговорник, който е моя заместник във всичко. Бръкна човекът в джоба и извади тефтер, молив и сметачна машинка. – Всеки ден пиша и смятам. Ами то много програми, мерки, схеми, де минимис, без записи не става“.

Там е работата, че и във фермата без записи нищо не става. Нямаш ли данни за рождената дата на животното, кои са майката и бащата, датите на ваксиниране, отбиване, контролните, измервания и куп още неща, 50% от потенциала отиват през комина.

Събирането на каквато и да е информация за вашето стадо ще ви помогне да вземете по-информирани решения за отглеждане и бракуване в бъдеще,  огромен потенциал за подобряване на продукцията, намаляване на труда и в крайна сметка увеличаване на рентабилността.

 Изборът на мъжки разплодник, базиран само на породата, не гарантира, че ще доведе стадото ви в определена посока. Изборът на разплодника по външния вид е много важен за осигуряване на физическа коректност, но не е гаранция за бъдещ генетичен потенциал

Заснемането на данните в една ферма не може да стане изведнъж. Трябва да се почне и да стане традиция за фермата, но затова ще е нужно време. Задължително трябва да има тефтер и химикал за първичната информация. Много се опитват да работят с телефона или таблет, но и за там трябват навици. Така че на първо място трябва да се придобие навика да пишем. Всичко да се пише, ако трябва и броя на мухите в обора.

Заснемането на данни от всякакъв вид изисква известно планиране и организация, но има много нива на събиране на данни, които могат да бъдат използвани. Най-добрият съвет за всеки фермер, който никога не е улавял данни в стадото си, е да започне с проста система.

За стадата, които нямат история за събиране на информация например при  овцете трябва да се започне с  постоянно идентифициране на новородените агнета. След това записи за развитието на тези агнета, които искаме да оставим за разплод. Записи за проблемните овце-майки по време на агненето с оглед ликвидиране то им в бъдеще, което  ще донесе много ползи. Тези майки могат да се наблюдават и чрез камера и съответно да се хванат скрити техни вредни навици. Изключително важно е агнетата, родени от тези проблемни овце-майки, също да бъдат постоянно идентифицирани. Те не трябва да се оставят за разплод, тъй като те вероятно са носители на проблемните гени на своите майки.

Овцете с проблеми като, мастит, лоши  майки, трудно доене  и агнене добавят огромно изискване за труд. 

По този начин стоят въпросите и в говедовъдството. Освен пълна и точна идентификация, трябва да се водят записи за недостатъците или плюсовете на животното.
По отношение мъжките разплодници, там нещата са разделени на две – има огромна информация за тези, които се използват за изкуствено осеменяване и никаква на тези за естествено покриване.

По отношение на точните записи, малко или много имат отношение и обслужващите лекари фермата. Те трябва точно да вкарват информацията получена от фермерите. Последните обаче трябва да предоставят информацията на докторите в изискуемите срокове.
Много е важно също навременното поставяне на марките и съответно бърза подмяна на падналите марки. Игричките с подмяна на марките, вероятно ще прекратят в голямата си част след поставяне изискването за таван на годините на животните за субсидия. Не е реалистично, както беше преди няколко години, в една популация от над милион овце, да имаме десетки хиляди овце над 10 години.

Като цяло, въпросът с идентификацията на животните е решен.
За удобство, животновъдите могат да оставят знаци с маркери. Старите методи, като изрезки на ушите или жигосване, вече са минало и се критикуват от защитниците на животните, дори и се забраняват да се използват. 

 следва продължение …

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук