Овцевъди, в разгара на агнилната кампания сме

Време за прочит: 4 минути

 Румъния се нарежда на второ място в Европа по брой отглеждани овце и кози – близо 10 милиона.
Ето съветите, които са отправени към тях от румънската ветеринарна агенция.

Овцете се агнят за относително кратък период от време (40-50 дни), така че агненето  ще бъде групирано. Най-важният проблем, който допринася за доброто развитие на агнетата  и  намаляване на загубите, е навременната и задълбочена организация на агнилната кампания. Организационните мерки, които трябва да бъдат предприети, се отнасят до подготовката на помещенията и овцете, до осигуряването на инвентар и материали, необходими при работата на персонала.

Боксовете за раждане и за отглеждане на сучещите агнета, обикновено се приготвят 2-3 дни преди началото на кампанията. Те трябва да се разположат в най-закътаното място в кашлата и да има лесен достъп до майката и новороденото. Пода се застила с чиста и суха слама. Задължително да се дезинфекцира инвентара до които ще имат допир агнетата.
Боксовете са индивидуални – /използват се най вече за родилки, които трудно приемат агнетата и дзвизки/ и общи. Общите трябва да бъдат сглобени така , че размерите им да се променят бързо и лесно. Обикновено се правят общи боксове за  агнета с техните майки: „пресни“ (до 10-дневна възраст), „средни“ (между 10 и 20 дни) и “големи”(на възраст над 20 дни). Добре е да има отделен бокс и за близнаците.

Боксовете за отглеждане на агнетата се правят в помещение, отделно  от помещението в което се отглеждат  майките. Агнярника трябва да е добре  топлоизолиран, с таван и  да може да се осигури температура 16-20⁰C и относителна влажност на въздуха около 65%. Във всяко родилно отделение трябва да има боксове с два размера. Едните  с размери от 1,5-1,8 м² / и около 20 отделни бокса (1,2 / 0, 85m² /), осигурявайки капацитет за настаняване за максимум 5% от общия брой на овцете-майки.

В боксовете, след раждането, овцете се държат най-малко 3 дни или докато агнетата могат да се хранят сами, без намесата на гледачите. Малките боксове служат предимно за изолиране на агнетата, за да ги приучите да се хранят сами. Също така има овце които отказват да кърмят. Тогава се използват методи за връзване на овцата за да може агнето да бозае необезпокоявано. Обикновено след няколко дни майката започва да допуска агнето до цицките.

За големите боксове, определени за агнетата до 10 дни, от 10 до 20 дни и над 20 дни, където агнетата ще бъдат с овцете майки,  трябва да се осигури  температура от 8-12⁰С в помещението в което са направени.

Най-голямо внимание трябва да се обърне на поддържането на влажността на въздуха в нормалните граници. 75%).. Практиката показва, че загубите в големи пропорции при агнетата съвпадат с регистрирането на излишък от влага в агнярника, независимо от температурата на въздуха. Следователно, за предотвратяването на тази ситуация, осигуряването на добра вентилация, е задължително.

За хранене на овцете, обикновено се използват ясли, които могат да се прикрепят към една или две от стените на общите боксове или да се сложат подвижни дървени ясли или метални такива. Най добре е хранилките да са комбинирани за груб и концентриран фураж. И в двата случая  трябва да се осигури хранителен фронт от  30-35 см / овца. За агнетата се използват малки ясли и улуци, а за осигуряване на вода и на двете категории животни – неподвижни или подвижни поилки. „Спалното бельо” е от чиста и суха слама.

Подготовката на овцете се извършва 2-3 седмици преди началото на раждането, чрез подстригване на вълната на вимето и около него , за да се осигури хигиенно сукане. При мериносовите овце вълната около очите също се почиства.

Поради анатомичните особености на таза, овцете са изправени леко, и затова случаите на задържане на плацентата са редки. 1-2 дни преди раждане, коремът се спуска много, вулвата набъбва, а вимето се увеличава.
По време на агненето овцете търсят уединено място, стават неспокойни, гледат хълбоците си, лягат и често се  изправят. Овцете е най-добре няколко дни преди раждането да се оставят в родилното. Самото раждане  продължава 30-40 минути, а при близнене вторият плод се изхвърля 15-20 минути след първия. Плацентата се изхвърля през първите 3 часа след отелването, възстановяването на майката завършва в рамките на около 30 дни.

След раждането, на агнето  се дават първите грижи: слузта се отстранява от главата, отделя се от областта на устата и ноздрите. Отрежете пъпната връв  на 4-5 см от корема, ако не се е скъсала по време на раждането, и я намажете с йодна тинктура. След това агнето се оставя да бъде облизвано от майката за 20-30 минути, което е еквивалентно на масаж, който активира кръвообращението. След изтичането на споменатото време, овцете се подготвят за първото кърмене, чрез почистване на вимето и изхвърляне на първите струи на коластрата. След като агнето почне да бозае от тук нататък е лесно.

Ветеринарен лекар
д-р  Диана Моника

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук