3 част – Михаил Михайлов: Ново начало / Сп. “Агро пари”

време за прочит: 3 минути

Фирмите, които осигуряват консумативите за животновъдството, трябва да слязат на земята, да успокоят растежа на цените нагоре – информацията е за поне 20% увеличение, а за някои хранителни добавки и повече. За дезинфекционните материали няма да говорим.

Предстой най-важната кампания в овцевъдството. Реализацията на агнетата. Основно постъпленията в отрасъла идват от агнетата. Както знаем, вълната се изкупува без пари, млякото за малко пари, а на практика, парите идват от агнетата и от мерките за помощ. Някои от овцевъдите все още не могат да разберат, че в момента на никой не му пука за колко лева ще си продадат агнетата и дали въобще ще могат да ги продадат. Хората гледат да оцелеят по време на тази пандемия и едва ли ще се сетят за печеното агнешко с пресен чесън, дроб сърма и кисело овче мляко. Ресторантите не работят, баловете отиват за през юни, събирането на много хора на едно място – е забранено. Цената на агнешкото е една от най-високите за месните продукти у нас в магазините. Искат не искат, овцевъдите и търговците ще трябва  да  намалят цената. Защото точно през април и май много хора ще останат без заплати – много служби поради карантината не работят. Процента на безработните расте. Овцевъдите много точно трябва да си направят сметката на колко ще продават, защото може да дойде ден в който да казват – колкото ми дадеш толкова, вземай агнето. Този сценарий е най-лошия, но като вариант съществува.

Правителството обяви своите задачи – на първо място опазване здравето на хората и на второ – запазване на бизнеса, като за животновъдството  се каза, че е жизнено важно за изхранването на нацията. В тази връзка вече има заповед за строг контрол при транспортирането и търговията с животни. Вероятно ще последват и други мерки за стимулиране реализацията на агнетата при достойна цена. Почти невъзможно е да разчитаме на износ. Ако се случи, това ще е направо чудо. Има обаче голямата вероятност у нас да има внос. Нашите комшии от юг и север са подготвили за клане по т.н празници по няколко милиона агнета, защото и те няма да имат износ. Република Северна Македония, като присъединяващ се член в ЕС има разрешение да изнесе определени количества агнета в Общността. Разбирай у нас, понеже сме най-близо. Така че, работата по реализацията на агнетата започва сега.

И идва най-важното. Какво ще правим след няколко месеца, след като обстановката се нормализира. Както казах в началото, а и заглавието на статията не случайно е Ново начало. Дотогава трябва да знаем, какво да се прави. Определено нямаме анализатори, защото анализатор за една година не се става, още повече, че няма и богата информация. За сметка на това имаме доста аграрни институти, звена, подразделения, опитни станции, лаборатории и …… Един голям неизползван потенциал от много добри научни работници. Преди известно време имаше публикация, как учените от Селскостопанска академия отишли да помагат в някаква опитна станция, да се порежат  лозята. Да се смееш ли да плачеш ли. Един наш професор – Стефан Робев, преди четиридесет години каза: –  Няма по-голяма загуба, от това, да вършиш нещо, което е под твоите възможности. Така че, учените да затворят ножиците и да седнат и да кажат пътят по които трябва да хванем след кризата. Всичко трябва да е добре пресметнато – настояще, субсидии, производство, човешки фактор, наука. Ясно е че, само да рекламираме малкият семеен бизнес на село, сякаш вече не върви. Специално в животновъдството имаше такъв.

Михаил Михайлов

На повечето места той се крепеше на мургавите братя, които за жълти стотинки пасяха, дояха и гледаха животните. Нашите ЗП, се въртяха около тях като чорбаджии /разбира се,  не всички/ и командваха. Трудът в млечната ферма е най-неблагодарен и сега добрите работници не искат и да чуят за 1000 лева по-малка заплата. Някои от фермерите ги изгониха и влязоха вместо тях в оборите, но издържаха по няколко месеца и затвориха фермите. Сега са останали тези, които могат да реализират продукцията си на по-високи цени.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук