2 част – Михаил Михайлов: Ново начало / Сп. “Агро пари”

време за прочит: 3 минути

В опустошителното си преминаване през света, CoVid-19- невидимият враг, ще остави дълбоки следи. Хранителни навици, потребителски навици, търговия, социални и трудови отношения, транспорт и други ще се променят.

Кога ще приключи кризата, създадена от новия коронавирус, не знаем. Можем да подозираме, да изчисляваме, да се надяваме… Сега в пълна пандемия виждаме как се държим, как реагира икономиката, как работят договорите между държавите, политическите отношения, хуманитарните действия или как действат правителствата.
Неминуемо ще  настъпи икономическа криза, при която някои предприятия ще изчезнат и косвено броят на безработните ще се увеличи. От друга страна, ще има възможност за появата на други бизнеси, нови сделки и финансови инструменти , за които може и да не мислим сега, но те биха могли да създадат нови работни места.

Всяко ново начало, обаче си има и хубавите страни. Още повече ако е подкрепяно от управляващите, обществото и ЕС . Като такива, те трябва да активизират всичките си структури за да можем да тръгнем по правилния път, а не да правим крачка напред, две назад, както се случва доста често.

На практика новото начало вече е започнало. Това е борбата вирусът да не влезе в нашите ферми. Защото влезе ли, едва ли ще има начало за много от тях. Какви са задачите:

  • Опазване фермите от „влизането” на коранавируса във фермите. Осигуряване изпълнението на целия санитарен набор за недопускане заразяването на работниците.
  • Производството на чиста и качествена продукция
  • Завършване кампанията по растениевъдството, за осигуряване фуражи за следващата година.

Ако някои от фермерите си представя, че за всичко това ще ги посипят с пари, просто много се лъже. Би трябвало да знаят, че нашата държава не е от най-богатите. Парите в повече свършват бързо и ще се наложи да се теглят кредите, които някои ще трябва да връща. Така че, приказката на фермерите -детето докато не заплаче, майка му не му дава да яде – е изтъркана плоча. Трябва да се разчита на мерките и програмите, които поне засега се изпълняват по график. Наистина, тавана на държавната помощ, която определи ЕС, не е малък – 125 000 евро с де минимиса, но затова трябва да има пари. Пари вероятно за това няма да има, защото те ще отидат за изхранване на рисковите групи през следващите месеци. Но дори и да има пари, нагласата в Европа е те да се дадат за новото начало. С други думи след ликвидиране на вируса, оценка на ситуацията, икономически анализ и подкрепа на невралгичните точки в земеделието.

През тези месеци – април- май, най важното е запазване и дори увеличаване производството на сурово мляко – краве, овче и козе. За да стане това, обаче трябва изкупните цени да са твърди и плащането да е постоянно. Няма никакъв проблем на този етап мандрите да преглътнат няколкото стотинки, които дават по малко за вносните млека и да купуват нашето мляко. Млякото от внос ще става все по-актуално, защото в Европа животните вече излязоха на пасищата, които нямат нищо общо с нашите, кравите сега им се телят и съответно млякото се увеличава. Поради малката потребителска активност поради заболяването и нарушени доставки за трети страни, вече има излишъци от мляко. В момента се говори на ниво Комисията по земеделие – за временно въвеждане на квотен режим, за стокиране на сухо мляко, за намаляване на доставките от фермерите. И това ще се случи в страни, които надвишават над 100% процента от нуждите си. Ясно е, че това не важи за нас, но пристигне ли евтиното мляко извън квотата, ще падне и цената на нашето мляко. Така стой и въпросът  за реализацията на месото. Разбира се трябва да се намери реалната цена, която да удовлетворява и двете страни.

Михаил Михайлов

Приказките на фермерите – нашето е най-хубави, мирише на сено, детелина и минзухарчета, са приказки за бабите от Женския пазар. Тук трябва и големите вериги да бъдат включени. Практиката показва, че потока от клиенти е към тях. Малките, квартални магазинчета, пък и по-големите, са в криза и най-вероятно голяма част от тях съвсем скоро ще затворят – (дано да съм лош пророк).

следва: 3 част

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук