1 част – Михаил Михайлов: Ново начало / Сп. “Агро пари”

време за прочит:
3 минути

21:41:41

Идеята ми беше в този материал да отразя какво се случи по отношение на селекцията в животновъдството и съответно производството на животински продукти през периода на реформата, както му казват политиците. Разбирай периода 1989 г до наши дни. Това обаче, което се случва у нас и по света от началото на годината – тоталното, безкомпромисно и унищожително нападение на невидимия коронавируса, обърна живота ни на 180  градуса и миналото сякаш отива на втори план. Съвсем правилно някои нарекоха днешното време – Битката на човечеството.

Къде бързо, къде по-бавно държавите ще се справят и с това заболяване. Лошото е, че загиват много хора. Лошото е, че живота през последните години, които за повечето ни мина, като песен, скоро няма да е такъв. Лошото е, че икономиката на едни от най-доходоносните отрасли се срина – туризъм, хотелиерство, транспорт, ресторантьорство, автомобилна индустрия и още много други. Дребният и средния бизнес, ако оцелее,  ще бъде направо подвиг. Битката за едрия бизнес ще бъде голяма, но и там няма светлина в тунела. Там паднеш ли веднъж, няма ставане. Тези печеливши и още много подобни индустрии, като не работят известно време, ще намалят и приходите на обикновените хора. От там намаляване на покупателните им възможности. Стагнацията ще повлече и хранителната промишленост и веднага следва производството.

Живота и отношенията на хората помежду им ще се променят при всички случаи. Дългата карантина, загубата на близки хора, загубата на любимата работа, безпаричието /ще го има при всички случаи/ ще нанесат психически отпечатък у много хора.
Изводът е само един – чака ни ново начало.

Стартът в много държави този път ще е равен и вече не можем да се оправдаваме, че на немските ферми висели табелки – създадена 1895 г например, а на нашите 2009 г. В Италия, където в областта Ломбардия има отлично говедовъдство – произвежда се 40% от италианското мляко, сега като център на заболяването, вероятно техните фермери ще стартират от по-задна позиция от нас.

Нашите животновъди също изживяват тежък период в момента. Особено тежко е положението в средните и големи ферми. Ферми в които се разчита на наемна ръка, не се разчита на паша,  се работи под голямо напрежение. Говорих се десетки фермери. Всеки се притесняваше да не се разболее някои от неговите работници, ходеха да ги проверяват по къщите им, дали в почивните си дни стоят и спазват карантината. Осигуряват им ежедневно храна и подслон във фермата, ако се съгласят да нощуват там. Страхуват се да не им намалят цената на млякото, навреме ли ще го изплатят и още куп причини, за да не спят спокойно вечер.

Михаил Михайлов

Само преди няколко дни,  говорехме за приоритетите на новия период на ОСП – хуманно отношение към животните, въглеродните емисии, борбата с торта и изведнъж всичко това падна и отиде на заден план. Всички средства сега ще се дадат за оцеляване на животновъдството, защото преди да стигнем до този вирус, животновъдите минаха през Нодуларния дерматит, Синия език, Африканската чума по свинете, Чумата и Шарката по овцете и заболяванията по птиците. С други думи, фермите са толкова обрулени, че наистина трябва да се направят чудеса за да оцелеят.

следва: 2 част

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук