Маркиране на овцете

Независимо от това, че Швейцария се намира в центъра на Европа,  маркирането на овцете е задължително от началото на тази година. Основната презумпция на ветеринарните служби в Швейцария, е тези марки да имат най-голямо значение при предвижването на овцете.
Поставянето на марките започна и събитията се развиха по нашия сценарии. Една част от овцевъдите и козевъдите, се мъчеха всячески да не изпълняват Закона. Други закупиха марки с лошо качество, които или падаха след първото излизане на пасищата или поради несъвместимост с ушната тъкан се получиха възпаления на ушната мида. Последва елегантната смяна на марките, клещите които могат да свалят марки без да се деформират и още много други примери.
Сега нещата са вече спокойни по отношение на маркировката. Нашите фермери си имат клещи, марки, слагат ги съгласно правилата, отчитат се пред ветеринарните служби и съответно попълват необходимите документи свързани с маркировката..

В Швейцария, марките трябва да се поставят един месеци след раждането, на всяко ухо по една, като поне едната трябва да електронна. Започнаха обаче и оплакванията от овцевъдите, които докладваха, че има агнета с възпалени уши вследствие поставените марки. Проведено е лечение с антибиотик-спрей, защото е можело някои агнета да умрат от отравяне на кръвта, според овчарите. Във връзка с намаляване употреба на антибиотици, те също са против да ги използват.
Новите марки имат видимо по-широк и тъп връх от старите. В допълнение, в т.н мъжка марка, столчето е по-късо и притиска ушната марка прекалено плътно, така че  не попада въздух в пункционната рана. Вентилационният отвор също липсва при новите марки. Под ръба на ушната марка се образува кора и гноита не може да се оттича. Последствията са ясни.

В тази връзка овцевъдите са получили следните инструкции.

  • Използвайте  клещите, които фирмата производител на марките препоръчва.
  • Непоставяите  ушните марки твърде близо до главата, тъй като там ухото е дебело. Следователно маркирайте колкото е възможно по-далеч от основата на ухото (за предпочитане 1/3 до 1/2 от основата на ухото)
  • Добра фиксация на животните при поставяне на марките.
  • Мястото където е поставена марка да се  дезинфекцира
  • Проверявайте ушите след маркиране и в случай на инфекция на раната/ако има такава/ я почистете и дезинфекцирайте.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук