Хасан Ешрефов от Омуртаг – Проблемите, те са за всички. Няма големи, няма малки

време за прочит: 5 минути

Пътищата бяха затворени, овцете се агнеха и им трябваше помощ, обстановката беше тревожна. Ето защо и фермера от Омуртаг Хасан Ешрефов  не присъства на събранието. Той беше един от номинираните фермери и съответно бе отличен с часовника на организацията и грамота. Трябваше да му се връчи и той най-учтиво ни покани това да стане на новата ферма която строй.

 След като направихме няколко снимки седнахме в ресторантчето да пием по един билков чай, разговаряме с г-н Ешрефов. Човекът си е бизнесмен, всички варианти са му в главата. Знае какво да каже, какво да пита и къде да иска да му се помогне. Решихме да не му задаваме въпроси, а да го оставим да говори.

Хасан Ешрефов – Овцете са даденост на нашия район /между Омутаг и Котел/. Много пасища, много мера.  Хората ни са работливи, изпълнителни. Аз съм създал 16 работни места за овчари и говедовъди. Това са 16 семейства, които получават заплати. В противен случай щяха да обикалят по чужбина. През определени периоди наемам и временни работници.
В момента имам над 2000 бр овце, половината от Котленската порода. Разбрах, че в старите, ниски и вече рушящи се овчарници няма да стане работата. Един месец мислех  само за заданието на проекта за комплекса, които бях решил да правя. Първият овчарник вече е готов.
На първо място, разбира се, са хората – не стаички, а стаи за живеене с баня, сервизно помещение и тоалетна. Новият овчарник го видяхте, половината е вече населен и имам агнета. След няколко дни отваряме и другата половина. Видяхте какъв фронт на хранене сме осигурили на овцете, тавана е пълен абсурд да позволи конденз. Всичко е дърво. Покривът е висок, не е като за овчарник. Но ще може механизирано да се зареждат хранилките и почистването също. Освен това, ако реша да сменя овцете с говеда ще отговарям напълно на изискванията. Дворчетата ще са бетонирани и съответно с хранителна пътека.

До 2021 г трябва тук да има още два овчарника и да отглеждаме още над 1500 бр овце с приплодите. Това ни е втория овцевъден комплекс. Първият вече функционира.

Знам, че ще ме питате за проблемите. Те са за всички. Няма големи, няма малки.
На първо място това е изключително ниската миналогодишна цена на млякото. 90 стотинки, какво ще кажете. Тази година, ако цената не ни удовлетворява просто няма да доим овцете.
С агнетата нещата са долу горе същите. Нямаме голям град наблизо. Населението не е бедно, но не е и богато. Това означава, че колкото ни дадат търговците. Имахме цена от пет лева и от 4.50 лв дори и 3.50 лева. Ако се сложи малко ред във вътрешната ни търговия с агнета смятам, че нещата ще са по-добре.
Третото е вълната. Нашите овце дават вълна, която се използва малко. По някой път остава по кашлите, по някой път я продаваме за стотинки. Определено не е решен този въпрос.

Аз от много години си правя сметката и то предварително. Просто имаш ли по-малко от 300 овце е трудно да съществуваш. Обикновено тези, които имат до стотина овце, оцеляват, защото не изпълняват доста неща. Аз искам да правя истинско животновъдство – добра материална база, механизация, хранене според изискванията, добри гледачи с добри заплати. Как да стане това, като са необходими много вложения. Кошмар е да вземеш от банките на добра лихва. Освен това, те приемат за гаранция само апартаменти или други подобни активи. Сякаш сме сами срещу вятъра. Ето, сега влагам доста пари за овчарниците. Освен подобряване на условията на труд подобрявам и хуманните грижи за животните. Значи изпълнявам искането на ЕО. Ама при цена от 90 стотинки за млякото и 4 лева за кг агне съм фалирал.
Кой ще ми помогне. Никой. Значи въпросът опира до създаване на рисков фонд.

В момента се борим за добри условия и при новия период на ОСП. Знам, че е много трудно, но още не е отворен дебата за тавана на субсидията, как ще издържат големите ферми, без значителна част от субсидиите, които са получавали досега. Аз знам, какви количества произвежда една голяма ферма и колко в по-малките. Не ги подценявам. Те са колеги, нека да получат повече за да оцелеят, но и ние искаме да оцелеем. Това го искат моите работници и техните семейства. Става дума за живи хора, а не за трактори.

Гледам да съм в час с новите неща и разбира се, с бизнеса. Разбрах, че телешкото месо ще бъде търсено. Направих ферма за 120 говеда от черен и червен Абърдин Ангус. Още не мога да говоря за месодайното говедовъдство, защото сега почвам, догодина ще го засегнем и този въпрос.

Бяхме изпили чая и трябваше да тръгваме. Домакина ни пожела, след една година пак да се видим в този ресторант на стек от Абърдин. Ние пък от наша страна му пожелахме повече агнета и добри цени за млякото и агнешкото.

Михаил Михайлов
Тоня Мишева

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук