Породи кози: Алпийска коза

Породата Алпийска коза е стара порода. Тя е създадена в кантоните на Швейцария. За дълъг период от време, тези кози живеели само по алпийските пасища, откъдето и идва и името им. През 20-те години на ХХ век, тази порода се разпространява на територията на Италия, Франция и Съединените щати, където всъщност тя придобива своята висока популярност.

Алпийската порода кози оказва силно влияние върху развитието на много други породи. Така че, в различни страни, в резултат на кръстосването на тази порода с местните кози, се създават много национални породи, като  Швейцарска алпийска коза, Американска, Британска и френска алпийска коза.

Външно, Aлпийската  породата е доста едра, в сравнение с другите породи отглеждани на скалите. Алпийците имат различни цветове: от сиво до кафяво и от бяло до черно. Що се отнася до общия цвят, може да се каже, че крайниците до коленете, долната част на корема, лицето и ушите – са черни..

Въпреки, че породата е достатъчно едра, тя е грациозна и има здрава конституция. Височината на козите при холката е 66-76 см, пръчовете са 79-86 см. Главата е къса и лека. Профилът е прав, ушите са изправени. Широка и обемна коза, с дълбок гръден кош, къс врат, прав гръб са основните характеристики на външния вид на тази порода.

Алпийската порода има много тънки и къси крайници, които изглеждат достатъчно крехки. Но, напротив, те са много здрави, яки копита, които са много меки и еластични вътре, много твърди отвън. По-голямата част от космената покривка на тези кози е къса, въпреки че на бедрата и гърба е доста дълга.

Тази порода е много продовита и при нормални условия може да даде до четири ярета при едно окозване.
Основната характеристика на алпийските кози е способността им да се адаптират към всеки терен и към различни климатични условия. Характера  на козите е много “лек”, тъй като те са винаги  приятелски настроени към своите господари. Въпреки това, по отношение на други видове и породи, те се опитват да бъдат  доминиращи. Ето защо, можем да се каже със сигурност, че алпийските кози няма да останат гладни.

Един от основните недостатъци на алпийската порода е нейният егоизъм и егоцентризъм. По отношение на собственика, тя е любезна и нежна, но по отношение на другарите си в стадото – е различна.

Поради морала си да доминират над другите породи в стадото, те могат да ги оставят гладни. В екстремни случаи на неподчинение към тях от други кози, те могат да ги изгонят от хранилките  и да ги отблъснат с рога.

Основната характеристика на тази порода е нейната универсалност. Алпийските кози имат безупречно представяне в областта на производителността, защото дават много голямо количество мляко, което укрепва позицията им за сметка на качеството. Реализират и висока плодовитост. С тези характеристики, алпините са отлични екземпляри за модификация и подобряване на други кози породи. След кръстосване с други видове, почти всички са имали промени в производителността –  увеличаване на мастната тъкан и количеството мляко, както и в областта на фертилитета.

Алпийската коза има отлични показатели в областта на производителността на млякото. За една лактация, която трае средно около 315 дни, можете да постигне резултата от 750-1000 кг надоено мляко. Ако за козата има отлично хранене, добивът на мляко може да достигне 1600 кг мляко.

Рекорден добив за една лактация е фиксиран в САЩ и достига до 2 225 кг мляко. Това са просто удивителни индикатори, които оставят почти всички други високопроизводителни млечни кози зад гърба си.

Съдържанието на мазнини в млякото зависи пряко от условията. По този начин процентът на съдържанието на мазнини може да варира от 3.5 до 5.5%. Млякото има много приятен и деликатен вкус. Ето защо често се използва за производство на различни видове сирена. Производството на месо е задоволително.

Ежедневното производство на мляко достига 8 кг мляко. В допълнение към това 5,5% мазнини, това мляко в различни случаи може да съдържа до 4% протеин, което също е висок индекс.

Тъй като тази порода има добър характер по отношение на собственика, няма да е трудно да се намери общ език с нея.

Същото важи и за способността й да се адаптира към различните условия на отглеждане в различни териториални райони.
Ето защо алпийците имат отлична издръж-ливост на различни метеорологични услоия.

Алпи кози се хранят по същия начин, като обикновените кози. Но имат и друга отличителна особеност, която е много важна за производителността на тази порода: вода. Пиенето на вода е основният инструмент за високо млекопроизводство. Ето защо те се нуждаят от повече вода, отколкото другите  кози с високо мляко.

Заедно с всички положителни качества на породата, може да се каже, че тяхното отглеждане е много печеливша и изгодно. Да, първоначалните разходи са значителни, които се проявяват в цената на козата. Независимо от това, в близко бъдеще козата алпиец, ще бъдат в състояние да изплати и генерира огромен доход.

Събирането  на козте от тази порода  с други породи ще донесе красиво потомство, което понякога ще надмине родителите си. Това е “кръстосването”, което дава възможност да се намери достоен ползотворен потомък.

1 КОМЕНТАР

  1. Предлагам някои кравари, които имат проблем с литрите издоено мляко да си купят няколко алпийки или саански кози и да си донагласят литрите мляко! 😉 🙂 😉

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук