2 – част: Романовска порода овце

Изключително изгодно е да се развъждат овцете от Романовската порода, защото при хранене на възрастните овце с 300 грама зърно на ден и 1 килограм сено, за 6 месеца ще бъде възможно да се добие  животно с тегло 50 килограма. Към дажбата може също да се използва слама, кореноплодни, зеленчуци, суроватка и мляко. Най-доброто сено е това, което се получава при косене на бобови треви – люцерна и детелина. Сламата се приема най-добре само след прибирането на пролетните култури.

Всички фуражи трябва да са свежи и в никакъв случай не кисели. Използването на фуражи, които вече са започнали да се влошават, не си заслужава. Натравянията са сигурни. Романовската порода е елитна, така че е необходимо да се хранят овцете само с най-добрите фуражи, за да се получи добра печалба от продажбата на вълна, месо и мляко.

Самоубийство и отглеждане на млечни агнета

Както при всички овце, периодът на бременност на овцете е не повече от 145 дни, което е равно на около 5 месеца. След раждането, е възможно да се започне доенето. Млякото, може да бъде използвано, за да се хранят агнетата, оставени без майка, или производството на овче сирене, кашкавал, млечни продукти, търсени на пазара. Съдържанието на мазнини и полезни протеини в овчето мляко е много по-високо, отколкото в кравето мляко.
Първото заплождане на Романовските може да стане след навършване на възраст 9-10 месеца. Това е свързано с бързото достигане на пубертета от животните.


По принцип ранното заплождане трябва да се избягва, тъй като то може да повлияе неблагоприятно на здравето на младите животни и поколението. Възможни са спонтанни аборти и мъртвородени агнета, при ранното оагване. Овцете Романовски трябва да се използват, когато те достигнат тегло най-малко 40 килограма, само тогава може да бъдете сигурен за успешно чифтосване и появата на жизнеспособно потомство.

За осеменяване на 40-50 женски от романовата порода е достатъчно да има коч готов за чифтосване.

Желателно е заплождането на овцете да се извършва под контрола на фермера и ветеринарния лекар, така че  по-добре да се прогнозира новото потомство при правилно подбрани двойки.

Контролът върху чифтосването е едно от основните предимства при отглеждането на романови овце.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Вие ги фалите ,ама знаете ли какви дребни агънца раждат ,и всяка овца трябва да бъде отделно като се оагни ,докато станат агнетата поне на 40 дни ,че и до два месеца ,агнетата много бавно растат ,за доене не са много млечни след отбиването на агнетата ,а те трябва да сучат до 4 – 6 месеца ,една овца от ил дьо франс е къде ,къде по добре ,яко ви даде по две агнета ,претеглете след три месеца ,ко щете след четири месеца агнетата ,и вижте разликата ,макар агнетата на романовската да може и да са пет…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук