1 – част: Романовска порода овце

Романовската  порода овце се познава лесно, защото  рязко се отличава от другите породи овце – сива вълна  с черни ресни, а понякога и грива, която я има предимно при кочовете.  Опашката на овцете е къса, рогата се срещат и при двата пола.  Теглото на руното средно достига 3,5 килограма.  Овцете-майки тежат до 50-60 килограма, а зрелите кочове могат да достигне тегло 80 килограма. Овцете от романова порода са една от най-плодовитите породи овце. Те често раждат могат до три агнета, а единаците са рядкост. До 6 месечна възраст  агнето може да достигне 45 кг живо тегло.

Външните признаци на овце са, както следва:

 1. Тялото е със среден размер, корема е леко изпъкнал отстрани.
 2. Главата е продълговата, разположена на мускулеста шия със средна дължина.
 3. Ушите са дълги хоризонтално спрямо тялото, очите са големи.
 4. Гърбът е прав, много силен, леко наклонен напред.
 5. Гърдите са дълбоки и достатъчно широки.
 6. Краката на овцете са със средна дължина, здрави и правилно разположени.
 7. Вълната е гъста, овцата е напълно покрита с нея, включително и корема.

Специфичност на цвета на козината на чистокръвни романови овце

Тялото на овцете е черно, позволяват се малки бели петна по главата, но не повече от 0,25 процента. Има незначителни преходи от бяло към черно и обратно, няма остри различия. Ушите на овцете са черни, друг цвят е знак, че овцете не са чистокръвни.

Основата на цвета на козината е черна. Краката на овцете са черни, допускат се бели петна по предните крака под плешката и при задните крака .  Опашката на овцете е къса и изцяло черна, бял цвят е изключително нежелан и е разрешен само на самия връх, в малки количества.

Допустими отклонения от изброените

  1. Липсата на грива грива;
  2. Черен цвят на главата без никакви отклонения;
  3. Главата е покрита с бял косъм;
  4. Бели петна на ушите;
  5. Опашката е полубяла;
  6. На главата няма рязък преход между нюанси;
  7. Малки включвания от кафяво- червена вълна.

  Тези данни са от голяма полза при подбора на чистокръвни овце от романовската  порода. Но в допълнение към външния вид, теглото на чистокръвните овце играе важна роля.

възраст тегло
6 месеца Не по-малко от 40 килограма
7-8 месеца 45 килограма
10 месеца Над 55 килограма
12 месеца Не по-малко от 60 килограма

 

Предимства на породата Романов

Овцете на романовата порода са особено добри за начинаещите овцевъди, главно защото тези животни са много непретенциозни в отглеждането и грижите.

 • Първо, можете да отглеждате овцете дори под навес. Дебелата вълна надеждно защитава животните  дори и най-големите студове. В  периода на агнене, само в помещението за оагване трябва да има малко по-висока температура.
 • На второ място, Романовска овца не е претенциозна към пашата и терена. Овцете  намират храната си сами, и то заради необичайна структура на челюстите си, което  позволява на овцете да дъвчат дори и „корени. Овцете ядат добре сухи листа и мъх, могат да ядат и всякакъв вид фураж;
 • трето, овцете са изключително издръжливи, могат да пресичат големи площи без вода, като ядат само малко количество храна. Агнетата оцеляват почти 100%, след раждането и не се нуждаят от помощ, разбира се, ако не се родят  повече от 3 агнета;
 • Четвърто, овцете са идеални за бързо възпроизводство. Те стават  сексуално зрели на 3-4 месеца;

На пето място, овцете Романови се считат за най-плодовити от всички овце в света, броят на родените агнетата от една майка може да достигне 7 броя.

следва продължение….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук