2 част: Породата – Мутон Шароле

Овцете от породата Мутон Шароле притежават добра заплодяемост. При изкуствено и естествено покриване тя надминава 95%. Плодовитостта на шарлонската овца е много показателна и спокойно достига 190 – 200%.
Резултатите от елитните ферми надминават спокойно 200%, като се има  предвид, че тези резултати са получени без хормонални стимуланти при естествени условия. Стимулиране на еструса с вагинални тампони се използва в някои райони за да се получи по-голяма плътност в периода на оягванията и се задоволи съответния пазар в сравнително кратки срокове.
При овцете Мутон Шароле оягването протича много леко. Агнетата имат много бърз старт на растеж, благодарение на големия млечен потенциал на майките (над 200 л мляко за лактация). Това се демонстрира с факта,  прирастът на агнетата даже и при овцете родили и по три агнета е над 250 грама първите 30 дни, а единаците достигат среднодневен прираст над 300 грама.

Агнетата отгледани на паша, с умерени добавки от концентрират фураж на 70 дневна възраст достигат 29-30 кг. Този бърз растеж позволява, както в чисто състояние – племенни ферми, така и при промишлени кръстосвания – стокови ферми, да се получават тежки, но нетлъсти агнета. Трупчетата тежат от 18 – 20 кг на закланите агнета в зависимост от това дали са от ранните оягвания или от по-късните.

Необходимо е да отбележим качествата на телосложението на трупчетата и в т.ч. на месото. Характеристиката на агнетата е следната:
тънки кости, широки гърди и гръбни части, добре оформени с месо задни и прави бутчета, даващи котлети с отлична мекота, сочност и кулинарен вкус, което дава основание на експертите да ги отнесат към първокласните овчи меса и забележителния рандеман до 55%. Клането на агнетата се извършва обикновено след 100 – 110 дни от раждането, при което достигат живо тегло 36-40 кг.

В Европейската класификация тяхното трупно месо е в клас U3, което осигурява максимално висока цена на продукцията. Следователно овцата Мутон Шароле се представя като едно прекрасно животно за отглеждане от животновъдите, като използват породата в чисто състояние или чрез кръстосване с други породи с цел подобряване на месодайните качества.
През последните 10-12 години тази порода е една от най-използваните, както във Франция, така и извън нея, като етикет за качество и гаранция на висококачествено овче месо.

Следва продължение…..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук