3 част: М. Михайлов – Нещата от живота в сектор мляко

Михаил Михайлов                                                   Статията е публикувана в сп. “Агро пари” – брой 2

Реализирането на продукцията на добра цена е най-важното нещо.

Перспективата е  продажбите на храни чрез интернет е да се увеличи максимум до 10% от общия оборот на търговците на храни на дребно. Интернет не може да даде същите емоции, както отиване до магазина, той не дава възможност за докосване, мирис, вкусване, така че, още няколко поколения клиенти ще отиват в магазините. Изключение правят младите майки, но веднага щом децата им достигнат определена възраст, те отново започват да пазаруват с удоволствие в магазините.

Много въпроси от млечната индустрия остават нерешени и правителството трябва да се справи с тях директно.

1 част: М. Михайлов – Нещата от живота в сектор мляко

2 част: М. Михайлов – Нещата от живота в сектор мляко

Определено трябва да се намали финансовия натиск на законодателните инициативи върху бизнеса. За кратко време се иска да се решат въпросите свързани с хуманното отношение към животните, газовите емисии, антибиотиците, пречиствателни станции и куп други нови и стари изисквания –  тук голяма вина имат и контролните органи. Във времето правеха компромиси на фермерите, като си затваряха очите за някои нередности /е то е ясно, че е имало някое агънце или буца сирене/, но сега вече „палачинката” се обърна и на тях взеха да им държат сметка и пак потърпевш ще е фермера, че във времето не си е решил проблема.

Готов ли е пазара за саморегулиране. Определено не сме готови. Ето защо поне в началото за неговото регулиране е  необходимо това да стане дори под натиск, където самият бизнес не може да се справи.

Чуждестранните инвестиции. Не се гледа с добро око на тях. Ако не им се пречи, не им се и помага. Трябва ли да се страхуваме от тях? Вероятно не. Поне така показва досегашния опит в Чехия, Румъния, Русия и други европейски държави.

Пропастта между големите компании и другите участници при отглеждането на животните.

Пазарът е огромен и може да бъде преодолян само с голяма и сложна работа. Пазарът се нуждае от по-големи наказания. Тук трябва да се включва и дистрибутора за лошо качество на продуктите доставени на пазара. Фалшификацията трябва да се наказва жестоко. Да се внимава при единични пропуски в работата на добросъвестно предприятие да не бъде съсипано..

Голяма отговорност на ветеринарните служби. Няма изкуствени инструменти за ограничаване на износа, като основният параметър е биологичната безопасност в регионите. След избухването на болести, много страни  затварят вноса на някои видове животински продукти от нашата територия – но това е обичайна практика.

Промяна в потребителските предпочитания. В момента класическите млечни продукти /не само у нас/ показват голям спад. Предпочитанията на потребителите преминават към по-иновативни продукти.

Информационно обучение:Опитът на западните страни показва, че информационните кампании могат да играят голяма роля за запазването на потреблението на млечни продукти. Проектът American GotMilk, който се появи през 90-те години, за да увеличи консумацията на краве мляко, все още се смята за най-успешния пример за популяризационни кампании, които вече съществуват по света. Руският проект „Три млечни продукта на ден” през 2018 г. изпълни пътно шоу в 10 града, а също така проведе 18 образователни лекции за ползите от млечните продукти.Така покритието на проекта достигна 28 милиона души.

 Продължава растежът в потреблението на растителни продукти. Потребителите искат да се придържат към здравословен начин на живот, но досега резултатите не са много добри.

Хората избират удобствата. Хората все повече се хранят навън, като към младите се присъединяват и възрастните.  Хората са склонни да плащат за ползата. 

От всичко казанона пръв поглед разхвърляно и прескачащо от проблем на проблем може да се разбере, че в момента промишлеността Мляко у нас си е направo на кръстопът.
Засега се задържаме, но всички знаят, че на кръстопътя не можеш да останеш много време. Или тръгваш по големия светъл път или влизаш в някоя тъмна пресечка.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук