Овцете също имат история

Опитомяване
Овцете са били опитомени преди 10 000 години в Централна Азия, но едва през 3.500-та г.пр.н.е., човек се е научил да обработва вълнта и. Овцете помагат също за развитието и разпространението на цивилизацията. Отглеждането  на овце, е утвърдено още от  библейските времена. Има много препратки към овцете в Библията, особено в Стария Завет.

Развъждането  на овце е най-старата организирана индустрия на човечеството. Вълната е първата стока на международната търговия. 

Овцете в близкото минало
През 1400 г. испанската кралица Изабела използвала средствата, получени от овча вълна, за да финансира Колумб и други морски пътувания на конквистадорите. През 1493 г. по време на второто си пътешествие до Новия свят, Колумб взел овце с него, като “източник на храна”. Той оставя малък брой  овце в Куба и Санто Доминго.

През 1519 г. Кортез започва изследването си за Мексико и Западна Америка. Той взема със себе си овце, които са потомци на овцете на

Колумб. Смята се, че тези овце са потомци на тези, които сега се наричат “Churro”.

Navajo Churro е най-старата порода овце в САЩ. Въпреки усилията на американското правителство навремето, за ликвидирането на тази  на порода, Navajo Churros все още се отглеждат от индианците Navajo.

 Американска история
През 16-ти и 17-ти век Англия се опитвала да умаловажи вълнената индустрия в американските колонии. Въпреки това, колонизаторите бързо прехвърлят овце в Щатите, и развиват производството на вълна. До 1664 г. в колониите е имало 10 000 овце. По това време  в Масачузетс е приет закон, изискващ младежите да се научат да се предат  и тъкат.

До 1698 г. Америка изнася вълнени стоки. Англия обаче забранява  търговита с вълна, правейки го наказателна, като за нарушаването на тази забрана, се прилагало наказанието – отрязване на дясната ръка на човека. Ограниченията при развъждането на овце и производство на вълна, заедно със Закона за печат, водят до Американската революция. По този начин преденето и тъкането се считат за патриотични актове. След войната, Англия приема Закон, забраняващ износа на овце.

Джордж Вашингтон издига овцете на “пиедестал”. Президентите Вашингтон и Джеферсън носят костюми от американска вълна. Жилетката  на Джеймс Мадисън също е изтъкана от вълната на  овца, израснала в дома му, във Вирджиния. Президентът Удроу Уилсън пасе овце по тревата около Белия дом.

Конфликти
Овцевъдството е изиграло роля в няколко исторически конфликта, като например американското “изчистване на височината” и английското “затваряне на земята”.

В американските  войни, конфликти избухват между говедари и овцевъди, тъй като и двете се стремят да имат повече пасища.
Във Великобритания отворените пасища са  затворени в отделни собствени полета за отглеждане на овцете, измествайки много земеделци от обработващи земи. Това е последвано от споменатите по-горе конфликти.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Сега има петрол и синтетика. Вълната не я иска никой…. Този свят стана мнооого мързелив!!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук