“На бой отиват само старците”

Преди няколко дни, във вестник “Зора“, бе публикувана статията :

Животновъдството ни ударно потъва, а властта нехае

проф. Въто  Христов.
проф. Николай Тодоров

написана от двама наши изключителни учени в животновъдството – проф. Николай Тодоров и проф. Въто Христов

От двамата съм научил много, за което им благодаря.

Аз също, съм вече към тази категория, на старците, и без да обиждам никой, си позволих да сложа това заглавие. Известно на всички, от руския филм, в които старците побеждават. По същия начин, би стояло и заглавието на друг филм – “БСП – бесни, страшни, пенсии”.
Двамата ветерани, съвсем правилно, засягат настоящото състояние на животновъдството ни. Цифрите от статистиката са стряскащи и показват, че произвеждаме малко, и то на много висока цена.
Аз също мисля, както министъра (Животновъдството ни ударно потъва, а властта нехае), че нямаме време, за такъв или такива мащабни форуми, където резултата се знае предварително.

Просто трябва да се започне, да се действа още днес, защото няма вчера, няма утре, бъдещето на животновъдите е днес.
Защо няма смисъл от такива сбирки.

Защото науката, която е подвластна на министерството, няма да посмее да  каже истината.
Преди няколко месеца, се изнесе един доклад за говедовъдството, на високо ниво. И какво от това, нямаше нищо критично. Дори ни беше обещан, да ни бъде предоставен за публикуване, и това не се случи. Тайна майна, както казват пловдивчаните.

Тук следва въпросът, защо за това състояние на животновъдството са загрижени  ветераните, а не  действащата наука.
Отговора е ясен. Има и още няколко други „отбора” в пъзела животновъдство, които си траят, и си стоят под сянката. На първо място животновъдите – в техните разговори на най-много се говори  за субсидиите, Наредба 3 , “модул Мляко”, Наредба 2. Сякаш това, за което се говори в статията, въобще не ги интересува.
НСГБ все пак внесе доклад с наболели въпроси за обсъждане. Както му е реда получихме писмо, в което се казва, че предложенията ни ще бъдат взети при обсъждането на тези въпроси. Чакаме упорито.
Другите по веригата са преработвателите. Тях хич пък не ги интересува, ни средна млечност, ни висока продуктивност. Голяма Европа дава всичко. Например в последния брой на изданието “Месо” на месопреработвателите,  няма нито един материал за месото, нищо за месопроизводството в България, и то при положение, че внасяме 70% от месото.
Следващите са търговците, които гледат сейр, и клатят и производители и преработватели.
Въпросът, които задават професорите, къде отиват едрите животни за клане, сме го задали много отдавна. Няма отговор, няма и да има. Е, ще има някоя пиар акция на БАБХ, да хванат някой камион с незаконни животни, за което винаги сме ги поздравявали. На боб зърно да е, ама да е зърно.

За информацията на асоциациите.
Всичките те, са задължени да изготвят доклади, и  те да бъдат публично обявени. Има такива доклади. Сайтът  www.говедовъд.ею и новия  www.овцевъд-козевъд.com ,  всяка година се обръщат към асоциациите, да предоставят резюме от докладите. Да се види какво работят, какви са постиженията, какви са проблемите. Най-смелите председатели ни предоставиха докладите си /за което им благодарим/, и те бяха публикувани. А това са: Атанас Атанасов – Асоциация Монбелиард /всяка година/, проф. Дойчо Димов – Маришка овца, проф. Иван Цочев -Цигай, Димитър Димитров -Млечни овце с Пирне и Диан Тодоров – Козевъдство.

Стратегия
Ясно е едно, че трябва да имаме стратегия, или по-просто казано, план за работа, и то веднага. Трябва да се започне от някъде.
Вариант едно, е най-приемливия – ако министерството хване диригентската палка и задвижи своите структури.
Вариант две, е ако това не се случи, да се търси друг начин. Трябва да се проведе една среща, по тези проблеми, с участието на животновъди, наука и преработватели. Да се набележат проблемите, да се избере работна група, която в кратки срокове да внесе материала за разглеждане от министъра. Тук е въпроса, кой ще е организатора, на такъв критичен форум. Държавните служби, няма да смеят да минат, от другата страна на барикадата, и вероятно ще изпратят съгледвачи, тези които не са ангажирани с държавата, нямат нито финансов, нито работен ресурс.
Да предположим, че това се случи, както казах, доклада се внася, и в кратки срокове, трябва да бъде разгледан, и  да се вземат решения за изпълнение на задачите. Към въпросите има редица вече готови предложения:
–  за допълнителната профилактична програма,
– за новия модел на селекция, необходим и приложим за България,
– заветеринарно обслужване,
– за административен натиск и др.
Много от тези въпроси, могат да се решат от науката. Нека фундаменталните изследвания да се забавят, но да се решат нещата на терена. Например да се разбере, каква е себестойността на млякото, да има единна програма, която да е  онлайн,  и фермерите да могат да си следят състоянието на фермата и животните в нея.

В селекцията също трябва да си сложим ред.
Да се уточни, каква порода говеда развъждаме – Холщайн или БЧШГ. Да има информация, за която говорят професорите – за продуктивността на животните. Трябва всяко тримесечие да се издава централно бюлетин – модела го има, от доброто старо време.
Ами фермерите имат право, да поставят задачи на своите министри, депутати, организации, които издържат, същото важи  и за държавните  институции. Ако могат нека да си го поискат, а не само да пишат по форумите “Стачка”, “Ще ги пометем, идва нащето време” и т.н.

Михаил Михайлов

Уважаеми проф. Тодоров и проф. Христов, поклон през загрижеността ви за нашето животновъдство.
Трябва да се случи нещо, и то за добро.
Дано „старците” успеем.

За Говедовъд.ЕЮ – Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук