Вече има и хибрид от коза и овца

Република Ботсвана е страна в Африка, притежаваща богати находища на диаманти. Независима държава е от 1965 година. Граничи с Южноафриканската република, Зимбабве, Замбия и Намибия. Официални езици са английски и сетсуана. В Ботсвана живеят и работят значителен брой чужденци, включително и българи.
Тук се намира и едно от чудесата на света- делтата на Окаванго. Тя се „влива“  в пустинята и изчезва в нея. 70% от територията на Ботсвана е заета от пустинята Калахари.
В тази страна обаче се гледат овце и кози.
И нещо необичайно се случи там – местен ветеринарен лекар съобщава за случай на хибрид от коза и овца. Животното, което вече е на шест години, се е родило по естествен начин от чифтосването на коза с коч. Въпреки, че за подобни кръстосвания, са докладвани и другаде по света, особено в Чили, Ямайка и Малта, много малко от тях свършват с раждания. Интересното е, че в този случай, участващите учени установили, че хибридът е имал 57 хромозоми – число между овцете и козите. Кочът има 54, а козата 60 хромозоми. Междинният брой  на хромозомите показва, че животното е истински хибрид, а не просто случай на сгрешена идентичност.
По-лесно е да се получи хибрид (магаре) или магаре-зебра (zonkey), защото свързаните с него видове са тясно свързани по отношение на еволюцията.
Хибридът принадлежи на един служител в Министерството на земеделието на Ботсуана. “Ние традиционно отглеждаме козите и овцете заедно, казва Кедикливе Кедикилве пред BBC.  – Върнах се у дома веднъж и майка ми каза, че имаме смешно същество в обора. Никой не е виждал нещо подобно тук, сега го отглеждам и непрекъснато го водим на селскостопански изложби в цялата страна и всички са изненадани”.
То е бяло, с външно груб косъм, но отвътре е като вълнено палто. Хибридът расте по-бързо от агнетата и яретата родени през същия месец. Освен това има много високо либидо, като скача както на кози, така и на овце, дори когато не са разгонени. Така си спечели и името Изнасилвачът. Въпреки голямата му сексуалност, това не довежда до забременяването нито на овца, нито на коза, което предполага, че хибридът е безплоден и животното трябва да бъде кастрирано, защото прави бели. Индивидуалното оцеляване, ако се стигне до раждане не е проблем, но продължаващото съществуване на “вида” е проблематично.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук