Муфлона – пра, пра родителя на съвременните овце

1

Съществуват редица различни теории за произхода на домашните овце. Повечето източници обаче са съгласни, че произхождат от муфлон. Има две диви популации от муфлони, които все още съществуват: азиатският муфлон, който все още се намира в планините на Мала Азия и южната част на Иран, и европейските муфлони, от които единствените съществуващи екземпляри са на островите Сардиния и Корсика. Тези два вида муфлони са тясно свързани, като единствената разлика е по-червеното оцветяване и различната конфигурация на рогата на азиатския муфлон.
Някои източници дори правят хипотези за европейския муфлон, че всъщност произхожда от първата домашна овца в Европа и че всички овце са всъщност потомци на азиатския муфлон.
Овцете са сред първите животни, които са опитомени. В археологически обект в Иран има статуетка на овчари и овце, което предполага, че подборът на вълнодайните овце е започнал да се случва преди 6000 години. Общите черти на днешните овце вече се появяват в месопотамското и вавилонското изкуство и книги през 3000 г. пр. Христа.
Друга индикация за ранното опитомяване е фактът, че овцете са единствените животински видове, които не могат да се върнат в диво състояние.
Изборът на вълнодайния тип и други икономически важни черти, през вековете води до съществуването на повече от 200 отделни породи овце, които се срещат в световен мащаб.
Съвременните схеми за отглеждане също са довели до увеличаване на броя на съставни или синтетични породи, които са резултат от кръстосването на две или повече установени породи.

1 КОМЕНТАР

  1. А къде му е опашката на муфлона бре корифеи, аман от логика… По-голямо доказателство за обсурдната ви теза едва ли има, на тея от които си я препечатал. Кога муфлона се опитоми за някоко хиляди години и стана овца като всичко му отрофира а опашката порасна от нищото.

    Имам си глава на раменете и ми е ясно, че овците са произлезли от различни видове диви прародители, които днес са изчезнали. Ей това псевдонауката е смърт да я чете човек.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук