Муфлона – пра, пра родителя на съвременните овце

Съществуват редица различни теории за произхода на домашните овце. Повечето източници обаче са съгласни, че произхождат от муфлон. Има две диви популации от муфлони, които все още съществуват: азиатският муфлон, който все още се намира в планините на Мала Азия и южната част на Иран, и европейските муфлони, от които единствените съществуващи екземпляри са на островите Сардиния и Корсика. Тези два вида муфлони са тясно свързани, като единствената разлика е по-червеното оцветяване и различната конфигурация на рогата на азиатския муфлон.
Някои източници дори правят хипотези за европейския муфлон, че всъщност произхожда от първата домашна овца в Европа и че всички овце са всъщност потомци на азиатския муфлон.
Овцете са сред първите животни, които са опитомени. В археологически обект в Иран има статуетка на овчари и овце, което предполага, че подборът на вълнодайните овце е започнал да се случва преди 6000 години. Общите черти на днешните овце вече се появяват в месопотамското и вавилонското изкуство и книги през 3000 г. пр. Христа.
Друга индикация за ранното опитомяване е фактът, че овцете са единствените животински видове, които не могат да се върнат в диво състояние.
Изборът на вълнодайния тип и други икономически важни черти, през вековете води до съществуването на повече от 200 отделни породи овце, които се срещат в световен мащаб.
Съвременните схеми за отглеждане също са довели до увеличаване на броя на съставни или синтетични породи, които са резултат от кръстосването на две или повече установени породи.

1 КОМЕНТАР

  1. А къде му е опашката на муфлона бре корифеи, аман от логика… По-голямо доказателство за обсурдната ви теза едва ли има, на тея от които си я препечатал. Кога муфлона се опитоми за някоко хиляди години и стана овца като всичко му отрофира а опашката порасна от нищото.

    Имам си глава на раменете и ми е ясно, че овците са произлезли от различни видове диви прародители, които днес са изчезнали. Ей това псевдонауката е смърт да я чете човек.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук