2 част: Порода кози Ла Манча

Природата на козите Ла Манча

По природа тези кози са много приятелски настроени. Те са щастливи да осъществят контакт с човек. Понякога  толкова се привързват към господаря си, че буквално го следват наоколо. Те също са приятели и помежду си, много рядко се случват недоразумения в стадото.

Козите Ла Манча имат забележително развит майчински инстинкт. А яренцата са истинска нежност. Играят много помежду си, обичат, когато хората общуват с тях. С една дума, това е много привързана порода кози.

Млечна производителност

Породата Ла Манча дава много вкусно мляко. Това мляко е с 4% масленост. Добивът на мляко от една коза е  около 4 литра на ден. Млякото има отлични вкусови качества, от него може да се направи много качествено сирене.

Важно е да знаете, че дори ако кръстосвате тази порода с други породи, нейните продуктивни характеристики все още ще бъдат запазени.
Външно тези животни не могат да се нарекат големи. Височината им е от 71 до 75 сантиметра, те са с тегло приблизително 65 кг за мъжкият и 54 кг за женската.

Полова зрялост на Ла Манча

Породата е многоплодна, което означава, че наведнъж могат да се оярат с три или четири малки.

Коза, която е навършила осем месеца, се счита за полово зрял индивид. Но опитни фермери силно съветват заплождането да става не по-рано от 1,5 години. Именно тази възраст е най-подходяща за възпроизвеждане на най-продуктивното потомство.

Тази порода има такива екзепляри, които не са готови за чифтосване поради затлъстяване. В този случай козата трябва да бъде поставена на по-диетична диета и да й се даде повече време за активност.

Най-често козите са готови за чифтосване през есента, точно тогава не трябва да прехранвате козите, за да няма затлъстяване.

Козите от породата Ла Манча забременяват 150 дни, като през този период козите нямат мляко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук