Породата Асаф – испански вариант

Породата Асаф. Една порода, която влезе доста „смело” в България и в момента заема голям дял в Синтетичната линия. В разговор с наши овцевъди от млечния сектор ни споделиха, че веднага след френската Лакон поставят Асафа.

Поради това, че имаме ветеринарни причини за внос на животни от тази порода, от родината ѝ, болшинството чистопородни Асафа са внесени от Испания.
Ето и защо ще ви запознаем с породата Асаф в нейния испански вариант.

Породата Асаф е създадена в Израел през 1955 г. Произлиза от кръстоска между овце от породата Avasi и кочове от породата Мilschschaf в съотношение съответно 5/8 и 3/8.

Целта на тези кръстоски е била  да се подобри производството на месо от породата Aваси, която вече по това време е добра млечна порода. Причините да се  подобри  Авасито, са били плодовитостта, преждевременното съзряване и конформацията на расата.

Първата овца от порода Асаф пристига в Испания през 1977 г. Първоначално ядро ​​ се състой от 320 женски и 77 мъжки агнета. Тези овце дават началото на  породата в Испания, защото вносът на Асаф от Израел е прекратен през 1983 г до сега.

През 80-те години е имало кръстосване  на мъжки Асаф с овце от породите Чура и Кастилска и  други породи. Постепенно породата  се разпространи в цяла Испания, достигайки и до Португалия. През 1993 г. земеделското дружество Herdade do Matinho , внася сперма и ембриони от Израел.

През 2003 г. породата Асаф е призната за такава от МЗ на Испания. Включен е и в Официалния каталог на породите овце в Испания като порода от трети страни.

През февруари 2005 г.  официално е призната  Националната асоциация на овцевъдите на Асаф (ASSAFE) като сътрудник за воденето на Генеалогичната книга. През март 2005 г. е утвърден конкретният Правилник за водене на племенната книга на Асаф, а през 2006 г. са  регистрирани стадата, които се включват в селекционната програма на породата.

И накрая, през 2019 г. породата Асаф е призната за порода овце, интегрирана в новия официален каталог на породите говеда в Испания.

Породата Асаф, чрез поглъщателно  кръстосване, през 80-те и 90-те години на миналия век се разпространява в цялата страна. В момента най-високата концентрация е в общността Кастилия и Леон.

При последното преброяване, броят на овцете от тази порода е вече  1 милион, разпространени в голям брой автономни общности. В селекционното ядро, образувано от стадата, принадлежащи към асоциацията има 140 000 екземпляра от породата, отглеждани в 131 стада.

 Продуктивни характеристики

Женските имат добра сексуална скорозрелост, като първото раждане обикновено настъпва на 14-16-месечна възраст, в зависимост от живото тегло и времето на раждане. Овцете имат добра плодовитост, като средната е от 1,6 приплода / раждане.

Асафа се използва  главно в интензивни системи, където има тенденция да се управлява размножаването с едно раждане годишно, но при уплътнена  експлоатации, се достигат три раждания за две години.

Производство :

– Овцете се характеризират с висока млечност, с продължителни лактации средно от 210 дни .
– Средната нормализирана продукция в официалните контроли на 150 дни лактация е 350 литра (2,2 литра/ден)
– Мляко е с добро качество: 6,2% мазнини, 5,3% протеин.
– Добра адаптация към механично доене.

Счита се, че месото основно идва от малките агнета-кърмачета. Добри са и  коефициентите на насочените агнета за угояване, достигайки 28 kг живо тегло за 80 дни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук