Агнетата и коластрата

Агнилната кампания е вече факт. Първите агнета са в кошарите и се чува тяхното блеене.
От действията ни, веднага след раждането, зависи и развитието на агнето и въобще дали ще има развитие.
На първо място, това е управление на коластрения период. Има няколко правила, които трябва да се спазват, ако искаме агнетата да стартират добре в живота.

– Ако майката няма достатъчно коластра или искате да отгледате агне без майка, винаги избирайте изкуствена коластра от най-високо качество. По-специално, уверете се, че коластрата не е преминала срока за ползване.

 – Количеството на антителата при използване на коластра с изминал срок на ползване, рязко намаляват, което означава, че защитата чрез коластрата е много по-ниска. Когато се използва коластра от крава, има риск тя да съдържа антитела, които се свързват с червените кръвни клетки на агнето. Това кара червените кръвни клетки (важни за транспорта на кислород през тялото) да се разпадат бавно. След 5 до 10 дни ще забележите, че агнетата стават бавни и накрая умират. Рискът от това се намалява чрез смесване на коластра от поне 3 крави преди замразяването й.

– Ако имате  по-възрастна овца с много коластра и само едно агне, опитайте да я издоите  и да съхранявате тази коластра във фризера.  Коластрата замразявайте в малки пластмасови или картонени чаши за кафе, по този начин съхранявате коластрата на порции. Напишете датата на издояване на чашата, защото това важи и за тази коластра: не съхранявайте повече от една година във фризера.
Същото важи и за замразена кравешка коластра: не съхранявайте повече от една година.

 – Много, бързо и често. Това е удобното правило при изхранването с коластрата.  При агнета, родени под 2 кг, можете бързо да дадете повече коластра, но на малки порции.  Тъй като чревното съзряване на тези леки агнета често все още не е завършено, те имат повече затруднения с храносмилането. Така че давайте на тези агнета малка порция, но по-често.
Като правило, агнето може да поеме коластра около 5% от телесното му тегло. Следователно за агне от 1 кг това са 50 мл коластра наведнъж. Агне от 1,5 кг може да поеме 75 мл коластра, а агне от 2 кг – 100 мл. Също така спрете да давате коластра след това количество, дори ако агнето все още има смукателен рефлекс. Просто предложете друга порция 2-3 часа по-късно.

– Една порция (изкуствена) коластра е недостатъчна за добра защита. През първите 24 часа чревната стена все още е отворена за усвояване на антитела от коластрата. Използвайте този период, като осигурите коластра за първия ден, преди да преминете към (изкуствено) мляко.

– Ако имате новородено хипотермично агне, първо  му дайте малко коластра (напр. със сонда), преди да затоплите животното. При загряване, процесите във всички телесни клетки стават отново по-активни, а това струва много енергия. Тази енергия трябва да идва от коластрата, а не от последните телесни резерви.


Хипотермията  е тежко състояние, при което телесната температура спада под необичайно ниско ниво (под 35 ˚С). Това се случва, когато тялото не е в състояние да произвежда достатъчно топлина, за да противодейства. 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук