Породата: Мегрелска коза – характеристики и условия за тяхното отглеждане

Мегрелийската порода е получена от древни местни кози в историческия регион на Западна Грузия – Мегрелия, откъдето идва и името на породата. Породата е отгледана чрез дългосрочен подбор и селекция на най-добрите индивиди от местни млечни породи, като се вземат предвид условията за отглеждане на кози, е създадена модерната мегрелска коза.

Мегрелската млечна коза твърдо заема почетно място в зоологическите ферми в Западна Грузия и Азербайджан. От млякото на тази красавица  се правят отлично сирене, деликатесна извара и висококачествено масло.

Мегрелската коза не изисква повишено внимание при отглеждането си, много рядко се разболява и е придирчива към храната.
Тя се отличава с рядка плодовитост.

Описание на породата

Цветът на мегрелската коза е предимно бял, светлосив, розов или светлочервен. Животните са големи, височината в холката е 65-70 см, тялото е дълго, конституцията е силна. Главата е дълга и лека. Рогата са големи, саблевидни, извити с буквата “S”. Ушите са тънки, изправени.
Гърдите са широки и дълбоки. Гърбът е прав, кръста е дълъг. Вимето е добре развито, конично, еластично. Кръстната кост е широка, леко спусната, скелетът е силен. Краката са добре поставени, със здрави, твърди копита. Козината е груба, къса, състой се само от подкосъм с дължина 3-4 см.
Съществуват 2 вида порода – равнинна и планинска. Лицата от последния тип са по-големи.

Производителност

Теглото на възрастната коза  е 35-45 кг, най-добрите достигат до 60 кг, мъжките са от порядъка – 50-60 кг, най-добрите достигат до 90 кг.
Плодовитостта е висока, козите често раждат близнаци.
Млечната продуктивност е висока и възлиза на 300-400 кг, а при допълнително хранене млечността достига 900 кг мляко на лактация.
Кърменето продължава средно 7-8 месеца. Съдържанието на мазнини в млякото е 4-4,5%. Планинските кози тежат повече от равнините, но имат по-ниско производство на мляко. Млякото е много вкусно, от него се правят извара, масло, сирене, сирене фета.
 Породата е широко разпространена в Южна Осетия, Армения, Грузия и Азербайджан.

Положителни качества на породата:

Козите са изключително придирчиви и предпочитат да ядат на пасища. Животните отлично се угояват и наддават на тегло във високите части и на равнинни пасища. Непретенциозни кози  не изискват специално внимание и грижи.

Представители на мегрелийската порода рядко се разболяват.

За съжаление домашните любимци не се адаптират добре към студения климат, така че животните не са подходящи за размножаване в райони със сурови климатични условия. Това качество може да се отдаде на значителните недостатъци на породата.
Животните се отглеждат в сухи просторни помещения, без течения.  За една кожа от породата е  необходима площ от най-малко 1,5 м²

За коза с потомство се изисква  площ от 2,5 ², за мъжкия е достатъчно да отдели 2 м².

През зимата температурата на въздуха в помещенията където се отглеждат козите е необходимо да  се поддържа в диапазона от +6 до -6 градуса. Поддържането на температурния режим е особено важно, когато в стадото има малки яренца.

Мегрелианските кози могат да се пускат на свободна паша. В този случай за животните се осигурява специален навес, където козите да се крият от горещата жега и при дъжд. Животните трябва да получават много вода, преди да бъдат изпратени на пасището. Тази техника помага за отвличане на вниманието им от пиене от локви. В горещите дни животните се напояват поне 2 пъти на ден.

През зимата козите получават много течност, като се хранят с мокра храна. През този период консумацията на вода се намалява, така че животните получават топла вода само веднъж на ден. В никакъв случай не трябва да давате студена вода на животни, които са загорещени. Процедурата заплашва животните с настинка.

 Забранено е използването на хранилки от поцинкована материя.

Правила за хранене.
Обичайната диета на домашните любимци включва ечемик, овес, царевични зърна. Полезно е козите да хранят с фуражна смес от нарязано цвекло, моркови, зеле и овес приготвени на пара. Може да се добави и кора от варени картофи към храната им. Комбинираният фураж се добавя към  варената храна.

Фуражната сол се изсипва в специални контейнери. Този продукт е изключително важен за нормалното развитие на животните. Добавката се поставя в размер на: 8 кг сол на възрастен. За малки  дозата на солта е намалена.

Режим на хранене на животни:
Сутрин на козите се дават нарязани кореноплодни растения и зърно. През деня домашните любимци се третират с добре изсушено сено. Вечер хранилките за животни се пълнят с натрошено зърно и сено.

През лятото козите се хранят предимно с прясна трева. Животните прекарват топлите месеци на територията на планинските райони, а с настъпването на есента домашните любимци се изпращат да пасат в равнината.

 Бременността при коза трае 21-22 седмици. Малко преди да роди, козата-майка се отделя от стадото. Мястото където тя ще пребивава се дезинфекцира и проветрява. Подът се покрива с дебел слой чисто сено. Изграждат се отделни детски ясли с очакване на бъдещи бебета.

Промените в поведението и външния вид на козата показват промените които настъпват на раждането. Животното е развълнувано и може да загуби апетит. Вимето е увеличено и гениталиите са подути. След агненето козата-майка се прехвърля на лека диета. Обикновено малкото се храни изкуствено. За да направите това, трябва да се запасите с бутилка – коластва и зърно. През първия ден от живота бебето се храни само с коластра. На следващия ден, на всеки 4 часа, малкото се храни от бутилка с топло прясно мляко. След 3 дни на яренцето  започва да се дават допълващи храни под формата на овесени ядки.

На 10-ия ден на малчугана е позволено да вкуси сеното. В продължение на 2-3 месеца прясното мляко остава основната храна за бебето. След това порциите мляко постепенно се намаляват. Ако раждането на коза е било през лятото, на възраст от 1 месец ярето се изпраща на общо пасище заедно с майка си.

Чести заболявания
Мегрелианските кози имат силен имунитет, но понякога могат да страдат от следните заболявания: Възпаление на копитото.

Отравяне. Проблемът е в очакване на домашния любимец, когато яде отровни билки. Козата се измъчва от диария, повръщане.  Първата помощ се състои в стомашна промивка. Преди пристигането на ветеринарния лекар можете да дадете активен въглен. Останалото лечение се предписва от ветеринарния лекар.

Възпаление на вимето. Болестта засяга наскоро оагнени кози. Причината за неприятностите е хипотермия. Студеният компрес ще помогне да се справите с болестта.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук