1 част: Лошите майки се „заключват”

Време за прочит: 1 минута

Редовно в стадото има по няколко „лоши” майки, които създават главоболие на овчарите. В най-добрия случай не дават на агнетата да сучат, в най-лошия почват да ги гонят, блъскат с глава и тъпчат. Това може да се случи със собствените им агнета и още по-често с чуждите, които искаме да ги отгледа дадена майка.

Преди да фиксирате майката я прегледайте.

Една от причините овцете да отхвърлят агнето си (освен факта, че се агни за първи път/ е, че цицките и може да са нежни или възпалени. Не забравяйте да ги проверите, за да сте сигурни, че има добро мляко и няма признаци на мастит, рани или инфекции, които биха могли да причинят болка. Проверете и зъбите на агнетата. Ако са заострени или прекалено остри, кърменето може да навреди на цицките на овцете. Ако е необходимо, изпилете горните ръбове на предните зъби на агнето с малка пила.

Майките за да почнат  да хранят нормално агнетата – техни или чужди, се използват ограничители, които не позволяват на майката да ходи свободно из бокса за определено време.
Изгражда се бокс от дъски, като от едната страна  две от тях /вертикални/ се поставят на определено разстояние и в тази пролука трябва да влезе главата на овцата. За по лесно една от дъските е подвижна.
Дъската с удобна дръжка (по избор) се завърта с болт, минаващ  през двете дъски – вертикална и хоризонтална  на долната страна. На горните дъски пробийте толкова заключващи отвори, колкото е необходимо, за да регулирате ширината на отвора между неподвижната дъска и подвижната дъска.  Вкарайте болт  или дълъг пирон през отворите на двете дъски за да фиксирате подвижната дъска.
Главата на овцата се пъха между двете дъски и след това се фиксира подвижната дъска  и стават неподвижни. От към страната на главата се поставя вана със сено и кофа с вода. Мястото през което е прекарана главата на овцата, трябва да е толкова широко, че да и позволява да си върти врата, да движи главата си напред и назад, нагоре и надолу. Също така да достига сеното и водата. Трябва това фиксиране да и позволява също да ляга.

Първоначално, след като овцата вече е фиксирана и агнето или агнетата са внесени в бокса, тя ще се опита да ги рита със задните крака. Не я пускайте от фиксатора, освен ако агнетата й не са напълно накърмени и тя не се опитва да им попречи да бозаят.. Това може да отнеме от 3 до 5 дни или понякога до 2 седмици. Не я съжалявайте и не я пускайте от фиксатора   да излезе твърде рано.
Повече време, за обучение,  е по-добре. Осигурете прясно „спално бельо” – слама за мястото, където стои овцата , за да има чисто място да легне, ако тя реши. Когато най-накрая освободите овцата от фиксатора, дръжте нея и агнетата още няколко дни в бокса, за да се уверите, че наистина майчински е свързан с агнетата.

Храненето на агнета с бутилки и биберон  е огромна задача, която трябва да се опитаме да  избегнем, ако е възможно. Фиксиращата  врата е работила много пъти, превръщайки “психо” майките в посветени майки, които поддържат и кърмят много пъти своите агнета до навършване  възраст за отбиване.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук