Нормално раждане

Време за прочит: 2 минути

Дистокията е една от водещите причини за смъртта на новороденото агне. Новозеландско проучване показа, че трудните раждания са  причина за около 50% от смъртните случаи при новородените агнета. Причините за това са много.

1) Аборт
2) Непропорционален размер на  агнето и овцата
3) Погрешно представяне на плода
4) Шийката на матката да не се разширява
5) Вагинален пролапс – Матката, ректумът и пикочният мехур се поддържат от няколко сухожилия и мускули. Ако тъканите, които държат органите на мястото им, не са достатъчно здрави, един или повече органи могат да изпаднат. Това се нарича пролапс. 

 6) Деформирано агне

Един от най-трудните моменти на овчарството е да се знае кога и как да се подпомогне на овцете по време на агнене.  Обикновено се препоръчва, ако едно овце се напряга повече от час и не се случи нищо, е време да проверите нещата. Преди да отидете при овцата, не забравяйте да премахнете часовници, пръстени и други бижута. Измийте ръцете си с топла, сапунена вода и почистете гърба на овцата.

По време на прегледа трябва да се носят ръкавици. Намажете ръката си до лакътя си с недразнещ лубрикант.  Сгънете пръстите и палеца си във форма на конус и ги поставете във вагината на овцете. Ако шийката на матката е отворена, трябва да почувствате агнешкото носле. След това трябва да определите къде са предните крака на агнето. Ако ситуацията  е нормална, овцата трябва да може да роди агнето сама, освен ако не е твърде голямо за тазовия й отвор.

Ако сте се опитвали половин час да помогнете е това е без напредък, е добре да се обадите на ветеринарен лекар или по-опитен овчар. Прекомерният стрес при издърпване на агнето и забавеното раждане,  може да доведе до мъртво агне и сериозно нараняване на овцата.

Живото агне  помага до известна степен за собственото му раждане. В родилния канал никога няма достатъчно място за правилно позициониране на агне. Затова агнето трябва да бъде върнато в матката, преди да бъдат направени корекции. Не трябва да се опитвате да извадите  агне, когато родилния  канал е само частично разширен. Това може сериозно да навреди на овцата. След всяко раждане, уверете се  че  няма други агнета, останали в матката. .

Нормално раждане имаме, когато двете предни крачета се появят с подпряна глава между тях. Рядко е необходима помощ. Въпреки това, някои овце може да имат проблеми с раждането на много голямо агне. В този случай може да се наложи лека помощ. Трябва да дърпате агнето надолу по време на контракциите на овцата.

Излизането  назад (първо на задните крака) също е нормално раждане. Обичайно е при близнаци и тризнаци. Никога не трябва да се опитвате да конвертирате агнето  обратно в „нормална“ предна поза. Завъртането на агне може да доведе до смърт на агнето или увреждане на матката. Плюс това не е необходимо.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук