2 част: Д-р Георги Чобанов – Дали прочетохме присъдата на “старите животни”? – продължението

Уважаеми животновъди,

В първата част ви запознах с работата на ветеринарната администрация и трудностите, пред които е изправена по отношение на актуализацията на информацията в електронната база данни.
Сега продължавам конкретно по въпроса в заглавието.

1 част: Д-р Георги Чобанов – Дали прочетохме присъдата на “старите животни”?

Следейки обаче дискусията и постоянно обсъжданото виждане, че всеки един фермер е по-запознат с биологията, физиология, генетиката, храненето, борбата с болестите и т.н. при животните от всеки един ветеринарен лекар, рискувам да си навлека гнева ви. Та ви моля, вижте фактите и си направете сами изводите – ще опитам да ги оставя на вас. Освен това смятам, че имаме нужда от една добра дискусия колко живеят животните във фермите – дискусия в смисъл обсъждане за уеднаквяване на вижданията, а не кресливо заяждане кой колко не разбира!

Анализите са направени на база данните във ВетИС. Умишлено няма да използвам точните числа, а приблизителни и в началото ще се огранича само по отношение на животните под селекционен контрол.

При ЕПЖ като животни под селекционен контрол са записани във ВетИС над 130 000 броя. Близо 10% от тях са над 10 години. Над 7 години са около 26% (фиг.1.):

При ДПЖ положението е по-различно. Във ВетИС фигурират малко под 400 000 животни под селекционен контрол. От тях над 7 години са 19%. А животните над 5 години са 41% (фиг.2.):

И за разлика от споменатите в предната част „виртуални животни“, за тези фермерите вземат субсидия. Та опираме до там – как да се разпределят парите? Не че това пряко касае БАБХ… Но това е предпоставка да се изпълняват наложените от БАБХ мерки. Ето затова трябва да може да си отговорим на въпросите колко живеят различните видове животни, а другият съществен въпрос е – колко години представляват стопански интерес?

Колко дълго ще отглеждаме животните във фермите? Какъв процент ще са възрастните в стадото? Каква да е структурата на стадото ни? Отговор на тези въпроси може да се даде и посредством процента на ремонта – бройките нови животни, които заместват старите. Ако приемем, че адекватното ниво е 30% (т.е. всяка година подменяме почти 1/3 от основното стадо), то по тази схема за 3-4 години подменяме всички животни. Това също бе дискутирано на https://govedovad.com/ и горе-долу в същата посока. Която и схема обаче да прилагате, за да имате животни над 10 години означава, че ремонта ви е под 10% годишно. Защото тук не говорим за отделни „ценни“ животни – говори се за масовото желание да се отглеждат възрастни животни. А се сещам и за нещо друго – колко „тъпи“ трябва да са американците, щом там една крава се гледа средно 3-4 лактации? Явно и не само те – имаше такива публикации на https://govedovad.com/ и за държави от ЕС…

Има и други данни от ВетИС – има ферми, които нямат отразено потомство. Когато една крава или овца няма новородено, то тя вероятно не е раждала, а от там и няма как да дава мляко. Та например има ферми с 200 овце, които не виждат нужда да отразяват агнетата. Съгласете се, че тия агнета (ако ги има!) не могат да се изядат на място без да се продадат. Остава случая животните действително да не раждат. Може би не раждат, щото са възрастни… Но ако в една ферма животните не раждат и не се доят, от какво печели фермата? Само от субсидията за племенни животни? Аз нямам отговор на този въпрос.

Данните във ВетИС за старите животни (изобщо, не само тези под селекционен контрол) показват, че кравите над 15 години са 45 000, а биволите – 1 200. Положението при ДПЖ над 10 години обаче е доста по-притеснително – овцете са над 557 000, а козите над 137 000. И тази бройка продължава да си съществува, макар само до преди 6 месеца пак да се възобнови дискусията, че вече у нас се отглеждат скорозрели животни. Даже и на https://govedovad.com/ се обсъждаше, че нашите животни съзряват по-рано, раждат по-рано и трябва от по-рано да вземат субсидия. А, и че това не е неестествено и не трябва да се счита за нехуманно отглеждане.

В същото време, извършвания от нас контрол показва, че в много от случаите се наблюдава разминаване м/у отразената във ВетИС възраст и реалната на животното. Това бе констатирано и в огнища на заразни болести. Разминаване обаче има при възрастните животни, но не и обратно – нямаме констатиран случай на подменено младо животно (по ушна марка) със старо такова. За това съобщавате и самите вие и очаквате реакция от БАБХ. Е, реакцията е на лице. Само че пак се съобразихме с вашите препоръки и „зачистихме“ ЕПЖ над 20 години, ДПЖ над 15 години и свине над 6 години. Всъщност отново ползвахме тестваната процедура и така всеки един от вас, който има претенции, че животното му съществува, ще има възможността да го „възстанови“. Пояснявам – не става дума за глоба и евтаназия, както бе записно на https://ovce-kozi.com/ ако се касае за налично животно, отговарящо на данните във ВетИС. А крайната бройка на тези животни е 11 000 говеда и 180 бивола над 20 години, 12 000 кози и 20 000 овце над 15 години и 10 000 свине над 6 години.

Та, аз вече се обърках – животните ни хем раждат рано и са скорозрели, хем са къснозрели и трябва да се отглеждат до преклонни старини. Общото е, че и в двата случая животните трябва да получават субсидия. Но някак все се забравя, че при един бюджет, който не може да нараства безкрайно, увеличаването на броя животни води неизменно до намаляване на ставката!

И дискусията все не стига до темата как да имаме модерно животновъдство – какво и как да гледаме и каква да е структурата на стадата ни? И как да печелим от това, дори и утре да решат да спрат субсидиите!

д-р Георги Чобанов,
директор на ЗХОЖКФ, БАБХ

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

3 КОМЕНТАРИ

  1. Какво значи стара овца? Имам Овце над 9 години,и мога да твърдя че са абсолютно продуктивни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук