SOFT-AGRO.COM / Три златни правила при приготвяне на сено

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Ovce-kozi.com представя съвместният проект със
SOFT-AGRO.COM, който продължаваме с материала:

      Три златни правила при приготвяне на сено

Публикуваме тази статия със закъснение, но пък за сметка на това ще можете да проверите дали сте приложили трите златни правила при приготвянето на сеното.

Хубавото време е важна предпоставка за приготвяне на сено, богато на енергия, минерали и фибри. За съжаление все още не можем да повлияем на времето. Но ние, фермерите, можем да повлияем на важни фактори за успех при производството на висококачествено сено за нашите животни. И благодарение на това да получим възможно най -доброто качество на сено.

Квалифицираните фермери успяват да намалят водното съдържание на косената трева до максимум 13% за кратко време – без да се компрометира качеството на сеното.

И защо трябва да полагаме големи усилия да приготвим добро сено?

  • Нуждаем се от сено със съдържание на суров протеин най -малко 145 g / kg сухо вещество.
  • Защото не искаме пясък и пръст да останат в сеното.
  • Искаме да избегнем загуби от изхвърлянето на листа до 30%, за да получим възможно най-голям добив от хектар.

Сега въпросът е: как трябва да направя това?

Звучи сложно, но е лесно. Защото има три прости правила при приготвянето на сеното.

1. Настроите машините правилно – Първата машина, използвана при получаването на сеното, е косачката. Задайте правилната височина на косене: – 7 см. Това  пречи на пясъка и пръстта да навлязат в тревата. И поради факта, че слоят трева ще лежи малко по-високо върху стърнищата, въздухът ще потече по-добре към тревата и ще я изсуши.

Съвет: Релефът на фрезата трябва да бъде настроен така, че да се плъзга гладко по земята.

При обръщане, тъй като височината на стърнищата е 7 см, можете да регулирате греблата така, че зъбите да не докосват земята, а да се въртят на 5-6 см над земята.

Балировачката може да се регулира и на 5-6 см, така че устройството за прибиране да е гарантирано, че няма да докосва земята, а наистина само ще вдига тревата.

2. Не обръщайте тревата твърде често – Изследванията показват, че прекалено многото обръщане, увеличава загубите.. Малките части от растенията се рушат. Важни хранителни вещества се губят и също така събираме по-малко обща маса. С всяко допълнително обръщане се губят 8-10% сухо вещество. Така че … колкото по-малко разбърквате тревата, толкова по-малка е загубата..

Между другото, когато разгребвате трева на откоси, загубите са още по-големи. Проучване на университета в Касел показа, че при 85% сухо вещество в тревата, почти 18% от сухото вещество се губи!

3. Шофирайте с подходяща скорост и при разтърсване и люлеене.

  • косене: 6 км / ч и 400 об / мин.
  • обръщане (от 50% сухо вещество в зелена маса): 11 км / ч и 350 об / мин
  • балиране 11 км / ч и 400 об / мин

Ако се придържате към тези златни правила за правене на сено, сеното ще успее.

Времето за косене е критично – Що се отнася до приготвянето на сено, най-важното е да изберете подходящия момент, защото качеството на сеното зависи от това. Добро време за косене на сено е когато повечето треви вече са в разцвет, защото тогава те съдържат най-лесно смилаемите хранителни вещества, а също така дават прилична реколта. В този момент и качеството, и количеството са правилни.

Ако сеното е събрано твърде рано, настъпват загуби, тъй като тревата все още не е напълно развита. От друга страна, рязането твърде късно води до големи количества сено с лошо качество. Когато тревата е презряла, хранителните вещества вече са се преместили в семената и пъпките, а сеното почти не съдържа хранителни вещества. Колкото по-стара е тревата, толкова повече сурови влакна съдържа. Сеното става като слама, листата се удължава, хранителните вещества стават трудно достъпни за животните.

Автор на статията: Holtmann Saaten. Превод от Елена Бабенко специално за soft-agro.com .

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук