Рекордни цени за овчето мляко

Само преди три години сардинските овцевъди по това време бяха на улиците и разливаха овче мляко в протест за ниските цени на овчето мляко. Сега обаче времената са други и се очакват  рекордната цена от производителите на сиренето  Pecorino Romano от 1.06 евро за кг, като тази цена обаче, може да  достигне над 1,45 евро за литър.

В Сардиния работят  18 587 ЗП и компании и отглеждат  3 347 690 овце и 289 568 кози. Голяма част от тези животни се отглеждат  във вътрешните части на острова, тоест тези, които са изложени на най-голям риск от обезлюдяване

Към положителните неща обаче, трябва да се добави 15% намаление на производството в литри мляко, което спрямо предходната година тази година ще се произведат не повече от 265 000 т спрямо 303 000 тона миналата година.

Намалението се дължи на липсата на пасища, увеличаването на разходите за фураж и необичаен факт – много овчари доят стадата си само веднъж на ден, а не два пъти на ден, както обикновено.

Според първите данни ще има по-високи добиви на мазнини в сравнение с миналата година, а също и повишаване на качеството на самото мляко. Върху всички тези положителни фактори, увеличаването на цените на фуражите, торовете, селскостопанското дизелово гориво и електричеството, необходимо за работата на системите за доене и охлаждане, натежава и подкопава благоприятната ситуация на цената на продажба.

Източник: Центъра за селскостопански изследвания (CSA),

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук