ЕвроОвца/ Темпераментът на овцата – съвети и трикове

По време на провеждане на проекта ЕвроОвца, една от задачите на участниците, които са от няколко държави,  е да разкажат за някои хитринки, които прилагат във фермите си, за да могат да облекчат работата си и да вземат правилното решение в даден момент.
Може би думата “хитринки” не се употребява толкова много в Европа, и затова те са я заместили с думите “съвети и трикове”.

Ние ви представихме някои трикове споделени от колегите:

Хитростта на овцевъда – водопой Малки трикове
ЕвроОвца – помощ за овцете-майки Количка и за агнета


Темпераментът при животните е много важен показател при управлението на фермата. Показател, на който при оставянето на животни за разплод, обикновено не обръщаме внимание и след това сърбаме последствията.
Какво разказват относно темперамента на овцете румънските овцевъди.

Овцете-майки с по-спокоен темперамент имат по-високо телесно тегло (+5%), имат по-добра плодовитост (+5%), техните агнета имат по-добър дневен прираст (+10%) и процент на отбиване.

Темпераментът на овцете-майки може да се оцени с помощта на 5-точкова скала при претегляне, докато прекарват 30 секунди в сандъка за претегляне:
1 спокоен, без движение;
2 спокойни, с откъслечни движения;
3 умерени движения;
4 резки епизодични движения;
5 постоянни движения.

За целите на развъждането се препоръчва да се използват овце-майки, които имат резултати от 1 и 2. Като се има предвид, че темпераментът остава такъв през целият живот на животното, оценката за темперамент / поведенческа реактивност може да се направи в ранна възраст (напр. при отбиване).

Източник: ЕвроОвца

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук