Защо у нас няма форум по овцевъдство

Защо повдигаме този въпрос.

Следейки развитието на овцевъдството и козевъдството през последните години се вижда, че се говори само за субсидии, помощи, де минимис и всичко свързано с финикийските знаци. В същото време намалява броят на овцете и съответно произведеното мляко и месо.

Наистина, положението на овцевъдите е много тежко в момента.

Притискани са от всякъде – високи цени на фуражите, горивата и енергията. По-ниски изкупни цени на продукцията, най-важното – липса на работна ръка и колкото и да не ни се иска да се кажем – манталитета по отглеждането на овцете. Времето, когато хващахме мургави пастири мина. Те вече се качват на самолетите и отиват някъде. Не може един овцевъд да плаши, че щял да закара овцете си на кланица. Ама човека имал 103 бр овце и парите стигали само да плати на работника, (който разбрал-разбрал).

Прави впечатление също, че през последните години няма никакъв форум по обучение на овцевъдите. Е, за да сме докрай честни тук, може да се добави посещение на наши овцевъди в Испания и няколкото сбирки организирани от НССЗ. Така обаче не става. Така не може да се увеличи продуктивността на овцете. Определено ни липсват елитни разплодни кочове.

С други думи тъпченето на едно място продължава.

Какво правят обаче другите. Испанците провеждат технически конгрес наречен Национален форум по овцевъдство. Не са открили Америка те. Ние, преди години имахме подобен форум, който се провеждаше в станцията Жолио Кюри до Варна. Освен научните постижения и напътствия, над 300 овцевъди присъстваха на дипломирането на селекционерите, които завършваха бонитьорската школа.

Испанския конгрес по овцевъдство се организира от 22 години – преди толкова години ние спряхме да провеждаме нашият конгрес. Около 450 овцевъди професионалисти, естествени лидери в сектора, които служат като референция за отбелязване на линиите на действие в повечето ферми в Испания и други важни страни за овцете, присъстват на събитието, което прави форума най-влиятелната среща през годината, в която най-актуалните въпроси се разглеждат с най-иновативната визия и се насърчава отлична рамка от взаимоотношения за обмен на опит и срещи в мрежа.
Тазгодишното дигитално издание ще бъде ново изживяване, но не по-малко интересно и обогатяващо.

Програмата се върти главно около здравното управление на фермите, като се добавят и други аспекти, свързани с храненето, възпроизводството и правилното боравене с животните. Освен това през последните години нарастващото използване на нови технологии, които изготвят нов по-ефективен и устойчив производствен модел, заема все по-изявено място.

Всеки, който има да каже нещо важно в света на овцете, идва на Форума, където се срещат с най-квалифицираните професионалисти, с които могат да споделят своите предложения, да обсъдят идеите си и да обменит опит.

Какво включва програмата на тазгодишния конгрес, който ще се проведе от 7-9 юли.  И  ще мине под надслов:

Каква трябва да бъде овцата на бъдещето

Ключовете за испанските овце в новата ОСП на 2023 г

Каква овца ни трябва?

Овцата на хиляда дни. Нови стратегии за управление за оптимизиране на високопроизводителни овце.

НАЦИОНАЛНИЯТ ФОРУМ НА ОВЦЕВЪДИТЕ е еталонна професионална среща на върха, която всяка година анализира най-подходящите предложения за развитието на този сектор, ще представи в изданието за 2022 г. напредъкът постигнат в подготовката на тези овце на бъдещето, насърчавайки открит диалог между потребностите, и селекционерите, които управляват стадата и отговорите, предоставени от иновативни инструменти като геномиката.

А при нас – КОГА ЩЕ ПИШЕМ ЗА ПОДОБНИ СРЕЩИ И СЕМИНАРИ

Овцевъд и Козевъд

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук