Да спасим нашето животновъдство

На 9 юни т.г. представители на няколко от водещите браншови организации в животновъдството и растениевъдството посетиха ЕК по Земеделия в Брюксел и се срещнаха с комисаря по земеделие. Не се случва всеки ден, фермери да посещават КЗ в Брюксел. Тази среща не бе продиктувана да се мине по коридорите на ЕП. Тя бе продиктувана от сигналите, които се получават от фермите, за кризата, в която са изпаднали.

 В момента селскостопанските ни животни сякаш играят последния си лебедов танц. Един от нашите фермери в своето изказване пред комисарят само с едно изречение характеризира икономическата ситуацията при животновъдството – „Ножът е влязъл вече в кокала“.

Определено производството на мляко намалява. Някои анализатори се мъчат да докажат, че имаме по-голямо производство на мляко от миналата година, но за това няма официални данни. Това, с което се разполага показва, че в сравнение с първото тримесечие на миналата година е получено с 8000 т по-малко мляко.

По отношение на изкупните цени на млякото, от началото на годината стоим на едно място. Оказва се, че докато преди няколко месеца имаше поне десет страни с по-ниски изкупни цени от нас, сега за месец май, са само три – Унгария – 37.91 цента за килограм, Португалия – 37.85 цента и Словакия – 37.83 цента.
У нас е отчетена цена от 39.93 цента.

Средно за ЕС цената за май е била 47.36 цента. Дори Румъния ни изпревари с 43.46 цента.  Нещо повече.

В ЕС от декември до май включително имаме увеличение с 6.12 цента. За същия период у нас увеличението е едва 2.3 цента. Данните са взети от официалните отчети на Млечната Обсерватория.

Настроението при повечето животновъди е да изкарат периодът на задържане на животните и да спрат с бизнеса. Възниква обаче другият проблем – много трудно ще отчетат заветните 4000 или 2000 кг мляко при кравите или 70 кг при овцете. Защо- това е ясно. Намаляване в дажбата на концентрираните и специалните фуражи, разчитане само на паша, а нашата трева мляко не дава.

За да се знае каква е ситуацията във фермите и за да имаме поглед и за напред – става дума за спасяване на нашето животновъдството, няколко браншови организации изпратиха писмо до министър Иванов от   необходимоста да се проведе Съвет по животновъдство с мото –

„Да спасим нашето животновъдство“.

Думата Консултативен е пропусната не случайно. На този Съвет не трябва да има консултации. Трябва да се сканира картинката в днескашния ден при животновъдите и вземат съответните решения.

В дневния ред да организации искат да бъдат включени следните точки:

  1. Информация за проведената среща с комисаря по земеделие при ЕП- въпроси, отговори, решения, резултат -докладват фермерите.
  2. Информация относно икономиката на фермите в момента – докладват фермерите.
  3. Анализ за икономиката на фермите днес и тяхното съществуване – изготвен от научните институти към МЗ. До момента техният глас не е чут.
  4. Фуражен баланс – ще може ли да изхраним животните през предстоящата зима при сега действащите цени на фуражите.
  5. Производство на мляко и месо. Ще се осигури ли самодостатъчността за изхранване на населението ни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук