Нашествието на паразитите при козите

С материала

Имат ли косопад козите

Имат ли косопад козите

 

стартирахме поредица от статии относно заболяванията при козите.
Сега ще ви запознаем с паразитите, които атакуват козите.

Кожни паразити
Най-често срещаното паразитно заболяване при козите е крастата, по-сериозен вид е дерматита, причинени от въшки и акари. Това е силно заразно заболяване, което може да зарази цяло стадо за много кратко време. Типични клинични признаци на инфекция са видими увреждания на козината, безпокойство, изразено надраскване по кожата, триене в предмети, умора, кожни раздразнения, слаб растежа на потомството.

Бактерии
Причините за бактериалните инфекции могат да бъдат вътрешни и да произлизат от самия организъм или външни и да са свързани със средата, в която се отглеждат животните. Вредните бактерии могат да заразят отворена рана на животно или да бъдат причинени от подходяща среда за разпространение на този вид микроорганизъм. Най-типичните бактериални инфекции при козите са стафилококов дерматит и дерматофилоза.

Стафилококовият дерматит причинява лезии по кожата около очите, ушите и главата. По вимето и гърдите могат да се появят малки мехури, като в този случай козите със заразената кожа се доят последна, за да се предотврати разпространението на бактериите. Разбира се, всички заразени животни трябва да бъдат изолирани възможно най-скоро в един вид карантина, в която няма да влизат в контакт с останалата част от стадото.

Дерматофилозата, от друга страна, причинява краста по кожата, и косопад около муцуната, ушите, лицето и опашката. Характерно за това заболяване е, че по-малките струпеи могат лесно да се отстранят от кожата, след което се разкрива много по-голяма заразена площ. Инфекцията много често причинява увреждане на кожата на крайниците, особено на ханша и долната част на краката.

Както при други инфекции, заразените животни трябва да бъдат изолирани от останалата част от стадото и за тези, които са подложени на лечение, би било добре да се осигури подслон по време на дъждовни периоди, за да се предотврати намокряне на кожата с вода, което забавя процеса на оздравяване.

Гъбични инфекции

Най-честата гъбична инфекция при козите е лишеите по кожата. Нарича се още дерматофитоза и е кръстена на гъбичката – дерматофит, която я причинява. Клиничните признаци на инфекция са кожни раздразнения, лющене на кожата и образуване на струпеи, като особено засегнатите участъци са ушите, лицето и шията. Инфекцията е придружена от силен сърбеж и интензивно разчесване, което прави животното неспокойно и причинява наранявания на кожата, причинени от прекомерно чесане.Спешно трябва да се вземат мерки за предотвратяване на разпространението на това заболяване, тъй като то е заразно за хората.

При съмнение за евентуални кожни заболявания по козите ви, веднага потърсете услугите на ветеринарен специалист.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук