2 част: Мастит, лаборатория, лечение, записи

Гангренозен мастит при дребните преживни

1 част: Мастит при козите – четиво за начинаещи козевъди (и не само)
2 част: Мастит при козите – четиво за начинаещи козевъди (и не само)
3 част: Мастит при козите – четиво за начинаещи козевъди (и не само)

Добрата лабораторна диагностика позволява да се познават най-разпространените микроорганизми, които причиняват различните видове мастит в стадото и провеждането на изследване за чувствителност към антибиотици помага да се избере най-ефективният антибиотик срещу тези патогени.

 За да се получи надеждна диагноза, вземането на млечни проби трябва да се извърши в момента на откриване на мастит и преди терапевтичното лечение.

Анализът на млякото от овце-майки, които вече са преодоляли инфекция на млечната жлеза в предишни лактации и имат отново мастит, може да не е окончателен. Това се дължи на факта, че тъканта на млечната жлеза представя хронични лезии във вимето и може да има намалено количество бактерии, причинили мастита, и те да не се изолират в културата на взетата проба.

Периодичните анализи позволяват да се оценят патогените, присъстващи във фермата, и тези, които се появяват нови, и да се оцени еволюцията на тяхната антибиотична чувствителност с течение на времето. Това наблюдение на етиологията на мастита ни помага да променим мерките за контрол по-рано, когато се наблюдава промяна в тенденцията.

Например, ако видим, че най-разпространеният агент показва нарастваща резистентност към използвания антибиотик, антибиотикът може да бъде променен, преди да се наблюдава липсата на ефикасност в полеви условия.

Бактериите, принадлежащи към рода Staphylococcus, са най-разпространени. Секторът на млечните овце става все по-професионализиран и програмите за санитарен контрол на мастит са доста ефективни. Поради тази причина клиничният мастит намалява от няколко години и представлява нисък процент от всички случаи, като маститът в околната среда е най-разпространен, главно причинен от SCN и от бактерии от семейството на Enterobacteriaceae (като E. coli или Pseudomonas sp.).

При контрола и превенцията на мастит мерките за биологична безопасност са най-важни, както вътрешната биологична безопасност, където откриваме записи за работа и хигиена по време на доенето, за да се предотврати предаването на патогени в млечната жлеза, така и външната биобезопасност, която се състои в избягване на въвеждането на нови патогени в добитъка.
В плана за превенция на мастит също е от съществено значение да се включи ежедневен контрол и поддръжка на доилната машина, както и почистване и дезинфекция на цялата система за доене.

И накрая, от съществено значение за контрола на мастита е да има запис за броя на животните с клиничен или субклиничен мастит, процент на възстановяване след антибиотично лечение, животни, елиминирани поради проблеми с хроничен мастит и т.н.

Също проби от засегнати животни трябва да се събират и анализират периодично, за да се познават участващите агенти и да се свърже лабораторната диагноза с данните, записани във фермата.

Лабораторното изследване позволява да се избере подходящият антибиотик и освен това да се установят превантивни мерки като включване на маститната ваксина в здравния план или, в случай че няма ваксина срещу най-разпространените патогени, изготвяне на специфична автоваксина.

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук