1 част: Мастит, лаборатория, лечение, записи

Темата за маститите при овцете не е чужда на нашия сайт и са публикувани доста материали в тази връзка.

Гангренозен мастит при дребните преживни

1 част: Мастит при козите – четиво за начинаещи козевъди (и не само)
2 част: Мастит при козите – четиво за начинаещи козевъди (и не само)
3 част: Мастит при козите – четиво за начинаещи козевъди (и не само)

Днес ще ви представим част от материал публикуван от испански специалист по маститите при овцете- г-жа Баселга

Маститът е едно от най-важните заболявания при овцете заедно с дихателните, храносмилателните и репродуктивните процеси.

В млечните овцеферми това става все по-важно, тъй като основният продукт е млякото, било за директна продажба, било за производство на млечни продукти.
При голям брой животни с мастит може да има големи икономически загуби, произтичащи от спад в производството на мляко.
При овцете за месо честотата на мастит е по-ниска, тъй като те произвеждат по-малко мляко и млечната жлеза има по-дълъг период на почивка, когато овцата е бременна.

Основните загуби, причинени от клиничния мастит, са намаляването на производството на мляко поради изхвърлянето на млякото, увеличаването на ветеринарните и медикаментозните разходи и директната загуба на засегнатото животно, когато то бъде елиминирано поради липса на възстановяване или смърт. Субклиничният мастит също причинява спад в производството на мляко, въпреки, че основната последица е намаляването на млечността и качеството, причинено от високото присъствие на соматични клетки.

Икономическите загуби ще зависят от процента на засегнатите животни. В допълнение към производствените загуби, споменати по-горе, които причиняват преки икономически загуби, то високия брой соматични клетки в млякото, може да бъде финансово санкционирано от компанията за изкупуване на мляко.

Един от най-важните фактори да няма мастит е хигиената преди, по време и след доенето, тъй като лошата хигиена  увеличава риска от мастит.

Друг важен фактор е редът, в който животните се доят, тъй като овцете с мастит трябва да се доят последни, за да се избегне заразяване през чашките на цицките или ръцете на работниците, а също така трябва да се установят насоки за оптимално почистване и дезинфекция на помещенията. след доене.

Правилната работа на доилната инсталация и нейната поддръжка са много важни фактори за контрол на мастита, тъй като несъответствието във времето и налягането на засмукване може да причини увреждане на вимето и предразположение към доене, бактериална инфекция.

Друг критичен момент е моментът на пресушаване, тъй като неправилното провеждане увеличава риска от поява на мастит при следващите лактации.

Отглеждането на овце с хроничен мастит във фермата увеличава риска от разпространение на причинителите, а навлизането на нови животни във фермата увеличава вероятността от въвеждане на нови болести, които  увреждат вимето и предразполагат към бактериална инфекция.

Друг критичен момент е моментът на пресушаване, тъй като неправилното му провеждане увеличава риска от поява на мастит при следващите лактации.

Следва 2 част ….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук