Породата Асаф, в най-овцевъдната страна в ЕС – Испания

Един от най-големите производители на овче мляко са испанските овцевъди. Те си имат техни млечни породи овце, но се стремят да използват и най-добрата генетика и селекция от специализираните породи овце за мляко. Една от породите, която е на почит в Испания и се слага на първо място, когато почне да се говори за мляко, това е породата Асаф.
Вече спряхме вашето внимание на тази порода с наш материал  –

Породата Асаф – испански вариант

Породата Асаф – испански вариант

Сега допълваме този материал с още факти и изследвания направени в Испания. Породата Асаф е порода овце, която произхожда от Израел, където е получена от кръстосването между овце Аваси и овце Милшшаф.

Първите асафски овце са внесени в Испания между 1977 и 1980 г., в провинция Леон. В тази ферма се извършва селекция по продуктивност  и се продават кочове на фермери, които искат да увеличат производството на овче мляко. По този начин започва кръстоска между овце от породата Асаф с други породи и от други части на Испания.

През 1990 г. е сключено споразумение с Висшия съвет за научни изследвания (CSIC) за извършване на проучвания върху различни системи за експлоатация. CSIC  функционира като център за тестване, селекция и развъждане до 2013 г., след повече от 20 години изследвания и подкрепа за развитието на породата Aсаф.

В момента в Испания има общо 119 ферми за овце Асаф, овцете Асаф се характеризират с високото си производство на мляко, като са „отговорни“ за 66,3% от овчето мляко, произведено в Испания. Последните данни, събрани от МЗ, показват средно производство на мляко на лактация от 400 литра на 180 дни (2,2 литра/ден), със състав от 6,65% млечни мазнини и 5,4% протеини.

 Продуктивни данни за Асаф- МЗ

Специфични репродуктивни характеристики: В зависимост от добитъка има субпопулации с плодовитост от 2 приплода на раждане. Разбираме, че това са специфични животни, тъй като този фактор има много висока наследственост.
Възраст на зрялост – женски (месеци): 10
Възраст на зрялост мъжки (месеци): 7
Средна възраст на кочовете (месеци): 36
Средна възраст на жените (месеци): 30
Средна възраст при първото оагванее (месеци): 15
Интервал на агнене (дни): 285
Брой раждания на година: 1.2
плодовитост: 1.8
Продължителност на продуктивния живот (години): 5
Среден дневен прираст (средно; гр/ден): 38
Възраст при клане (средно, месеци): 4.5
Тегло на кланичния труп (средно, кг): 17
% рандеман : 48
Производство на мляко за лактация (средно, кг): 400
Продължителност на лактацията (средно дни): 180
Брой лактации: 6
% мазнини в млякото: 6,65
% протеини в млякото: 5.4
Тегло на мъжкото руно (средно, кг): 5
Тегло на женско руно (средно, кг): 2.8
цвят на руно: Бяла
Диаметър на влакното (средно, микрони): 30

За по-нататъшно подобряване на модела за производство на овцете  Асаф, има програма за генетично подобрение, която има за цел да увеличи икономическата рентабилност. Структурата на тази програма се състои от стада, свързани чрез изкуствено осеменяване с референтни мъжки, които се намират в различните центрове за селекция и генетично подобрение.

Програмата за селекция на овце Асаф има за цел да подобри производството на мляко на лактация, както и неговото качество, като използва следните критерии при 150 дни лактация: кг мляко, кг мазнини и кг протеини. Тези три мерки се комбинират помежду си, за да доведат до индекс на селекция, наречен ICO, който обединява желаните характеристики на животното.

Резултатът от програмата за генетично подобрение на породата Асаф в момента има забележителен успех, тъй като има средногодишно увеличение на производството на мляко , което се дължи пряко на генетиката на животните. От своя страна разходите на фермерите за храна, здравеопазване и управление са стабилни от 12 години, факт, който предполага, че все повече и повече овце превръщат същото количество храна в повече мляко .

Източник: МЗ на Испания

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук