Как го правят другите …. отглеждането на кози

„Новите козевъди” – американците ни изненадват със своите виждания по отношение отглеждането на козите. Всъщност това не са виждания, а резултати от проведено проучване по фермите с които американските козевъди, макар и от скоро в бранша се съобразяват.

Леглото, както на човека, така и при животните е един от най-важните фактори за съществуването им. Все пак те прекарват една трета от живота си на него.И те както хората, искат да се излежават удобно, а и козите предпочитат да прекарват повече време в легнало положение върху гумени постелки и пластмасови решетки, отколкото върху дървени стърготини.

Тоест, предпочитат да лежат на твърди повърхности, отколкото върху слама.  Отглеждайки козите върху бетонен под, животновъдите констатират, че твърдите повърхности увеличават естественото износване на копитата. Подрязването и почистването на копитата и обезроговяването се извършва от самите козевъди.

Интересното е, че само половината от производителите са използвали отопление в зоните за отглеждане на новородените и малките, въпреки че температурата на околната среда достига -20°C (или по-ниска) през зимата.
Единствено се отбелязват измръзвания на ушите. Важно е собствениците да осигурят най-добрите грижи за новородените при екстремни температури, като ги изсушат напълно след раждането и ги преместят в топла среда. Новородените, изложени на студ (-3 до -10°C) в продължение на поне 5 дни след раждането, имат по-ниски нива на оцеляване.

Температурата също влияе върху поведението на възрастните кози, тъй като времето на лежане е намалено при кози с ниски (-6 до -8°C) околни температури в сравнение с умерените (10 до 12°C).

Машинно доене се използва в 93% от фермите, а ръчното доене – в 7% от фермите. По принцип всички извършват обработка на вимето и активно проверяват за мастит, като оценяват качеството на млякото, отока, цвета, твърдостта и температурата на вимето.

27% от производителите кастрират мъжките животни, за да намалят миризмата на месото или защото са домашни любимци.
Собствениците, които не са извършили кастрация, оставят козите за развъдни цели. Кастрацията обикновено се извършва с помощта на пръстен, най-вероятно защото това изисква минимално обучение и не е толкова трудна, колкото хирургичната процедура.

Козевъдите са съгласни, че хуманното отношение към животните е ключов приоритет за техните ферми, но отбелязват, че потребителите  избират продуктите въз основа на цените, а не на  стандартите.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук