Внимание ветеринари…..

Наскоро публикувано проучване показа, че американските ветеринари на възраст 45 и повече години са склонни към сериозни психични разстройства. Само 27% от тях ще препоръчат професията си на приятел или член на семейството.

Проведено е проучване от Американската асоциация на ветеринарните лекари (AVMA), предназначено за количествено разпространението на психични заболявания и стрес във ветеринарната професия. Това изследване е уникално в това, че за пръв път в САЩ е представена извадка от млади ветеринарни лекари, изследвани за  психологическото им състояние, тъй като те са бъдещето на  професията.

Проучването установява, че 1 от 20 ветеринарни лекари в САЩ страдат от сериозно психично разстройство. При сегментиране  данните по възраст, по-млади ветеринарни лекари са по-податливи на влиянието на финансовият и емоционален стрес от ветеринарния професионален живот в сравнение с по-възрастните ветеринари.

Депресия (94%), професионално прегаряне (88%) и притеснение (83%). – това е най-често съобщаваното състояние.

Другите най-сериозни проблеми, пред които са изправени младите специалисти днес в Америка, са критичните нива на стреса, отчетени с 53%. Участниците в проучването се оплакали от прекомерно работно време, липса на време за личен живот и финансови проблеми.

Друго обезпокоително заключение от проучването е, че само около половината от ветеринарните лекари, които са показали сериозно психическо разстройство, търсят помощ.  Според доклада, едва 27% от ветеринарните лекари на възраст 45 години и по-млади, ще препоръчат кариера във ветеринарната медицина на приятел или член на семейството.
Напротив, 62% от ветеринарните лекари, на възраст 65 и повече години, не биха посъветвали своите приятели и роднини да следват техния път.

Организацията на ветеринарните лекари в САЩ, заяви че ще продължи да търси начини да повлияе положително на благоденствието на практикуващите ветеринари и да обогати възможностите за бъдещето на тази професия.
Овцевъд & Козевъд

1 КОМЕНТАР

  1. Спиш и телефона те буди- денем, вечер, по празници- Коледа, Нова Година- дори и милион да ти дадат- празника свършва, тук сме като пожарникарите, но тях ги пенсионират по рано..? Отпред боде и хапе, отзад и настрани рита- тореадори от Испания. При нашата професия, отиваш с лекарствата при стопанина, не му пишеш рецепта, разраждаш, правиш цезарово и т.н.- проблема е решен и това всичкото в обора. А дали са те повикали навреме и дали някой не е сгафил преди теб, било то и самият стопанин, от лиса на пари? А иначе, професията е благородна, както е казал Тодор Павлов- хуманният лекар лекува човека, а ветеринарният човечеството. Тук винаги ме е топлела макар и малката благодарност на хората, не винаги парите, а и обичта към професията. Стреса си е стрес. Предполагам, че и в Америка и където и да е другаде, проблемите са същите, или подобни. Хубава вечер и успех ветеринари! За всяка професия важи да я обичаш, а още повече и медицината , при която полагаш клетва.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук