Кърлежите – вече се

Тази година кърлежите сякаш закъсняха да регистрират присъствието си. Може би това беше и съвсем нормално. Нямаше валежи, имаше топлик. Сега обаче ситуацията се промени след седмица дъждове.

Какво трябва да знаят животновъдите.

Масовите нашествия през последните години от кърлежи изискват собствениците на животни да разполагат с известна информация за ролята на кърлежите, като вектори в предаването на сериозни заболявания, на хората и животните.

Кърлежите обикновено живеят в сенчести, влажни почви и често се придържат към висока трева,  храсти и ниски клони на дървета.

Ливадите и градините могат да приютят кърлежите, особено тези в краищата на горите и тези в близост до стари скални стени. Кърлежите са малки и трудно се виждат с просто око. Например младите кърлежи са с размерите на маково семе.

Кърлежите са хематофагни паразити (те се хранят с кръвта на своите гостоприемници) и населяват един гостоприемник за няколко дни, ако не бъдат отстранени. Повечето случаи се срещат през пролетта и лятото (до късна есен).

Ухапванията им са безболезнени (не причиняват болка – така че присъствието им не се усеща от гостоприемника). Някои кърлежи пренасят инфекции и ухапването им може да предаде болести като лаймска болест, енцефалит, хеморагична треска.

Болестите, пренасяни от кърлежи, са много чести и много от тях са много сериозна еволюция при хората и животните. Кърлежовият енцефалит и лаймска болест са две болестни , чиято честота в Европа се е увеличила значително през последните години.

Основно изменението на климата създаде благоприятна среда за развитие на кърлежи. Тяхното размножаване и миграция са опасност за цялата страна.

При предаването на болести чрез кърлежи, освен “ухапвания” (което всъщност е храненето от гостоприемника с кръвта на гостоприемника, през което време той също предава болестта), е имало и форма на предаване, чрез храна, чрез консумация на сурово мляко или сирене от сурово мляко от заразени животни.

Овчето и козето мляко играят важна роля в предаването на инфекцията. Всеки може да бъде заразен, от деца до възрастни хора, но честотата на инфекцията се увеличава с възрастта.

Кърлежите се нуждаят от 3 гостоприемника, за да се развият от ларва-нимфа-възрастен. От растение или други животни кърлежите могат да достигнат до говеда и овце, където се намират главно по вимето, в основата на рогата, по опашката и по крайниците . При и по кучета и котки, най вече в областта на главата.

Болести по животните: треска, анемия, парализа, алергични състояния, а в тежки случаи и смърт на животни.

За безопасно отстраняване на заседналия в кожата кърлеж и за избягване на по-нататъшни здравословни проблеми на хората е препоръчително да потърсите медицинска помощ.

Контрол на кърлежи:

Можете да предотвратите навлизането на кърлежи в дома ви, като редовно косите тревата си в двора. Почиствате храсти, сухи листа и висока трева, като съхранявате дърва далеч от земята. Освен това можете да използвате професионален спрей, съдържащ инсектициди, през май и септември, за да предотвратите размножаването на кърлежите.

Препоръчва се периодично обезпаразитяване на животните, със специфични продукти, но и дезинсекция на оборите..

Още за кърлежите:

С настъпване на топлото време – внимавайте за кърлежи!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук