3 част/ Учебник – Има ли печалба от овцете

Ако правиш нещо, от което нямаш печалба, значи не си грък. След като разгледахме в предните уроци как и къде да се отглеждат овцете и породите, които могат да се развиват в нашия район, трябва да проучим икономическата и маркетинговата ситуация в момента, какво ще е бъдещето и перспективата  на овцевъдството. След анализа, които ще направите ще стане ясно дали ще развържите кесията, ще прескочите ли до банките или просто ще си вземете чадъра и затваряте страницата овцевъдство и тръгвате към морето.

1 част/ Учебник – Може ли овцевъдството да бъде печелившо?

2 част/ Учебник – Подбор на овцете

Преди това обаче е важен анализът, който ще се направи.

Разбира се, овцевъдството може да бъде печелившо, но когато се извършва в среден до голям мащаб. Стотици хиляди хора по света живеят и печелят значителни доходи от отглеждането на овце. Въпреки това, както в почти всички земеделски и животновъдни дейности, първите 2-3 години работа са въвеждащи и е най-добре е да не се очаквате приходи.

Можете да започнете да отглеждате десетина  овце за мляко и да ги заплодите с коч закупен от друго стадо. Естествено ще увеличите животновъдството си и ще  натрупали достатъчно опит в управлението на майките, агнетата, подрастващите и кочовете.  Ще се научите как да контролирате всички видове разходи и как да намерите пазари, за да продавате продуктите си с печалба, (месо, мляко или вълна).

Минималният брой овце, от които можете да печелите добри доходи и да живеете само от овцевъдство, зависи от много параметри (изкупни цени на месо, мляко и вълна във вашата страна, местни разпоредби, цени на фуражите, местни болести и епидемии, които изискват високи разходи за ветеринария).

В крайна сметка ще разберете, че не можете да живеете от овцевъдство само с 10-15 овце, защото фиксираните оперативни разходи вероятно ще надхвърлят всякакви продажби. Има някои животновъди, които твърдят, че живеят само с отглеждане на 60-80 овце, но тези животновъди обикновено живеят в близост до гори с богата и разнообразна растителност и отглеждат овцете си чрез паша. По този начин те не плащат за фураж през повечето време или плащат много малка сума пари за някои хранителни добавки или зърнени култури през снежните дни.

Във всички случаи най-важните разходи са закупуването и настаняването на овцете, фуражите, оборудването за доене и лекарствата/ваксините. Към всичко това трябва да добавите инфраструктурата за доене и инфраструктурата за клане и месопреработка, както и съхранението/преработката на млечно овче мляко. В много страни има много строги регулации, така че по-голямата част от овцевъдите възлагат тези действия на партньори.

Кратко, точно и ясно е даден анализа. Не да се чака наготово, а всеки сам да си поеме рисковете, а още по добре печалбата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук