Рязането на опашки само с упойка

Държавният съвет на Швейцария предложи Наредбата за хуманно отношение към животните да претърпи промяна, в частта си „обезопашаване на агнетата“.

–  Вече не трябва да се позволява да се режат опашките на агнетата без облекчаване на болката, дори това да става веднага след раждането – се казва в предложението. 

Рязането  на опашките в страната е забранено за много домашни любимци и селскостопански животни, включително кучета, коне и прасета. При овцете, от друга страна, е допустимо, защото вълната на опашката често събира  изпражнения и урина. Това е неудобно за животното и може да доведе до здравословни проблеми. Настоящият регламент обаче е особено подходящ за алпийските и летни ферми, тъй като забраната за рязане ще доведе до допълнителни разходи..

Законодателството  в момента позволява отстраняването на опашките на агнетата, без упойка, при условие че процедурата се извършва от компетентно лице и се извършва преди животното да навърши 7 дни – става дума за пръстени, връзване и др.

По време на кастрация анестезията вече е задължителна.

Относно болката е имало становище, че малките агнета са по-малко чувствителни на болка, което вече е опровергано. Следователно регламентите ще трябва да бъдат коригирани и в тази си част.

Какво обаче казват фермерите по този въпрос:

 – “Според моя опит, натискането на двете ушни марки причинява доста повече болка, отколкото отстраняването  на опашката. Трябва ли да обезболявам ушите?
Ако скъся опашката с ластик, агнето тича и все едно нищо не е станало…
Все повече хора, които нямат представа, отговарят за нас фермерите.”

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук