Стрижба при овцете – част втора

Стрижбата при овцете, си остава едно от най-трудните мероприятия в овцевъдството, поне за България.
Първото е психологически – събираш продукция и не само, че не вземаш нищо, ами даваш и от себеси.
Второто е, все по-големия недостиг от стригачи, вследствие на което и цената за една остригана овца расте всяка година.
И третото е, реализирането на вълната, нейното съхраняване и най-трудното – нелегалното и изнасяне от фермата, /става дума за вълната, която не се изкупува/.

Методите за сваляне на руното от овцете са два.
– Ръчното стригане, което си е направо „убийство”,
– и машинно стригане на овцете, което пак си е „убийство”.
Трети основен метод, за стрижба на овцете все още нямаме, независимо от това, че поне от 30 години назад, се правят опити за химическа стрижба.
Първият метод се използва в малките ферми, тъй като отнема повече време от машинното. В този случай, рискът от нараняване на овцете и разкъсване на руното е по-голям. Освен това, метода е бавен, и си е направо постижение да острижеш над 30 овце на ден.
Стригането с електрическата машина, е по-икономично и по-бързо. Вълнодобива също се увеличава, защото машината стриже плътно до кожата, вследствие на което руното става гладко, без “стълби”, така че, вълната ще бъде и с по-добро качество. Опитните стригачи могат да острижат на ден 80 и повече овце.
В Австралия редовно се организират състезания по стрижба, където рекордите за остригването на една овца, са от порядъка на 50-60 секунди и над 300 овце за един работен ден. За да се случи всичко това, трябва да се положи много добра подготовка – машинките да са леки, да са правилно регулирани, гребените на ножовете добре наточени и поставени. Стригачите трябва да са обучени и да спазват правилата за стрижбата.

Последователност на изпълнение на работата при стригане

На първо място, ножиците, както казахме да са добре наточени. Бременни овце не трябва да се стрижат, защото има опасност от аборти. Последователността на операциите при стригане  е следната (независимо от метода, който ще използваме):

  1. Овцете обикновено за удобство, могат да са със завързани крака, но не е задължително.  Слагат се да легнат  така, че краката да нямат опора отдолу.
  2. Отгоре вълната се почиства от прилепнали мръсотии и отпадъци, с помощта на ножици се махат всички фишеци, натрупванията на изпражнения се изрязват.
  3. Първо, се остригва глават, вътрешността на бедрото, краката – зад и пред него, вълната около вимето. Тази вълна се отстранява отстрани. Когато ножицата „работи”  около вимето, зърната се блокират с ръка, за да се избегнат нараняванията им.
  4. Лентата на корема, която започва от ингвиналната зона на десния заден крак, и завършва със слабината на дясната предна част, се отрязва. Районът на корема и гръдния кош, също се освобождава от вълната от същите ленти.
  5. След това машината се изключва, и овцете се полагат на дясната си страна. С лявата ръка се дърпа задния крак на животното и се подстригва  с лявото острие.
  6. Следват дълги, надлъжни  срязвания, които  премахва вълната от талията и  от  лявата страна. Руното трябва да падне.

Машинката се  спира отново, и овцата се обръща да легне на  лявата страна. След това последователно, на  дълги ивици се срязва  руното на гърба и шията. Сгънатите гънки по шията държат главата на животното в повдигнато положение.

Препоръки след остригването на овцете

След сваляне на руното, овцата се преглежда, дали няма порязване и ако има такова, обикновено се тушира с гранулин. След това  овца се пуска в помещение, където и се  дава малко вода и фураж.
За остриганите овце не се препоръчва:
– Изкарване на  отдалечени пасища;
– Оставяне в горещото  време, продължително под пряка слънчева светлина;
– Да не се прехранват животните.
Източник: из указанията за руските овцевъди

Овцевъд & Козевъд

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук