Стрижба при овцете – част първа

След агнилната кампания, доенето на овцете, идва и най-неприятната кампания за овцевъдите – стрижбата на овцете.
Защо неприятна.

Защото цената на вълната е изключително ниска, и много пъти, не може да покрие дори разходите за стригачите. Следва проблема при продажбата на вълната /ако има такава/, и накрая, какво да се прави съхраняваната вълна в овчарниците, или около тях.

Тук може да се добави, намаляване драстично на млякото, трамви допуснати при стрижбата, специални грижи за остриганите овце, поне десетина дена. Но така или иначе, искаме или не искаме, овцете трябва да бъдат остригани.
В тази връзка, ще се опитаме да кажем, какво трябва да се случи, в една кампания за стригане на овцете.
За правилното протичане на стрижбата е необходимо да си направим работен план, който има шест основни точки.

  1. Оптимално време за провеждане на стрижбата;
  2. Подготовка на овцете преди стрижбата;
  3. Подготовка на помещенията, в които ще се извършва стрижбата и съхранява вълната;
  4. Избор на метод: ръчно или машинно;
  5. Последователност на изпълнение на работата;
  6. Какво да се прави, след остригване на овцете;

Оптимално време за провеждане на стрижбата

Началото на кампанията за стригане на овцете зависи от породата, здравето на животните,  естеството и структурата на вълната, и условията на околната среда. Важно условие е, да  има поне  2-3 седмици топло време. След стрижбата,  овцете не понасят температурните промени, и лесно могат да се простудят. В горещото време, също не е желателно да се извършва стрижбата  на вълната, тъй като животните отказват да се хранят, и е възможно  да развият инфекция  на кожата при чесане.

Приблизителни срокове, за първата стрижба  за всички породи овце, е края на май и началото на юни. За овце с хетерогенна вълна, е необходима втора процедура, която може да стане в края на август и началото на септември. Преди началото на падането на температурите, животните трябва да възстановят вълненото си покритие.
Животните, предназначени за доставка на месо, трябва да се стрижат  2-3 месеца преди клането. В този случай, вълната има време да расте, и по този начин овцете запазват свойствата на кожата. През последните години на много места в България, овцевъдите започнаха да стрижат шилетата за разплод на шестмесечна възраст.
Подготовка на овцете преди стрижбата

Овцете преди стрижбата, не се хранят за един ден, и не пият вода в продължение на 12 часа, защото  с пълен стомах не търпят стригане. Освен това, вълната  може да се замърси с урина и изпражнения. Също така, трябва да се има предвид, че влажната вълна бързо се влошава, така че, ако овцете са били намокрени от дъждовете, трябва да бъдат оставени да изсъхнат. Овцете предварително се оглеждат и определя реда на допускането им за до стригалната прощадка, в зависимост от  качеството на вълната. За да може разнородните руна да се подреждат по качествата на вълната.

Подготовка на помещенията

Опитните фермери, подготвят помещенията за стрижба  предварително,  и с пълна сериозност. Избират най-сухото,  и най-светло помещение, почистват  пода и го дезинфекцират.  За удобство на стригача, може да се направи  маса с височина 50 см, широчина 1,5 м и дължина 1,7 м.
На масата се качва овцата, за стригача е много по-удобна да сваля руното така отколкото, ако овцата е на земята или на дървена скара. По този начин се запазва и руното от замърсяване.

Задължително се осигуряват  средства за  оказване на бърза помощ на евентуално наранени  животни, което е съвсем нормално. Ако процедурата се извършва извън помещенията, се избира  добре почистена площадка. Земята се покрива с брезент. Също така,  можете да се направи малък балдахин,  да предпазва от пряка слънчева светлина.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук