3 част: Намаляване смъртността на агнетата

Влиянието

Много от причините за смъртността на агнетата са предотвратими. Основна цел трябва да бъде агнето да суче достатъчно количество коластра от овцата, възможно най-скоро след раждането. Това ще осигури добра връзка между овцата и агнешкото, ще предотврати глад и хипотермия и ще предпази агнето от някои причини за инфекциозни заболявания, тъй като затварянето на червата ще се случи по-бързо. Действията за подобряване на оцеляването на агнетата включват подбор на животни с подходящи черти за околната среда и системата на фермата, осигуряване на достатъчно хранене на овцете-майки, особено в края на бременността, и осигуряване на тиха, чиста среда за агне.

Следващи стъпки

Всяка ферма или стадо може да има различни рискови фактори и разпространение за различни причини за смъртност. Идентифицирането на основните причини за смъртността на агнетата и по-важните рискови фактори са ключовите стъпки при разработването на стратегия за смекчаване. Записването на смъртността и идентифицирането кога и защо агнетата умират, заедно с рисковите фактори на ниво стадо, ще помогне за подобряване на оцеляването на агнетата.

Подходяща среда за агнето

  • Повечето смъртни случаи на агнета могат да бъдат предотвратени чрез справяне с основните причини и рискови фактори, присъстващи във фермата.
  • Подходящото хранене на овцете, особено в края на бременността, е най-важният фактор за подобряване на преживяемостта на агнетата.
  • Осигуряването на подходяща среда за агнето, поддържането на добри хигиенни практики и използването на подходяща генетика за системата също са ключови фактори за намаляване на смъртността на агнетата.
  • ЕврОвца

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук