1 част: Хранене на категориите кози

Хранене на ярета и подрастващи козлета

Яретата се раждат със средно живо тегло за женските единаци 3,5 кг, за мъжките 4,5 кг, а за близнаците съответно 3 и 3,6 кг. При осигуряване на добри условия на хранене и отглеждане на 18-месечна възраст женските достигат живо тегло от 32–37 кг, а мъжките – 40–45 кг.
Първата храна, която приемат новородените ярета е коластрата. Ролята на коластрата и времето за забозаване е както при новородените агнета. След коластрения период основната храна за яретата през първите 2–3 седмици е майчиното мляко.
След третата седмица майчиното мляко може да се замени напълно с млекозаместител или с краве мляко. Подходящи за яретата са млекозаместителите за телета.

През втората седмица започва приучването на яретата да приемат сухи храни – концентриран фураж и сено. Подходящи са лесносмилаемите концентрирани храни като пресято овесено брашно, трици, грахова ярма или пълноценна стартерна смеска. За храна на малките ярета през този период се използва и висококачествено бобово (люцерново, детелиново) сено. Много подходящи са нежните зелени листници, както и сочни храни – моркови и цвекло.

Неподходящи за храна на малките ярета са картофите, царевичната и ечемична ярма, които се включват обикновено след 40–50-дневна възраст. Към края на първия месец яретата привикват напълно към посочените фуражи. Готварската сол като компонент в дажбата на ярета се включва след 20-ия ден.
От втората седмица на яретата се предоставя и вода за пиене, която трябва да бъде чиста и затоплена до 36–38°С. Водата за пиене трябва да се сменя няколко пъти на ден.

Отбиването на разплодните ярета се осъществява тогава, когато са в състояние да приемат дневно най-малко по 250 г концентриран фураж и 300–350 г сено. Разплодните ярета се отбиват на 75–90-дневна възраст. Най-малко 1 месец след отбиването яретата не трябва да виждат майките, защото ако се съберат отново започват да бозаят.

Изискванията на младите животни към качеството на фуражите са по-високи в сравнение с тези на възрастните. Това налага дажбите на младите подрастващи кози да бъдат балансирани по отношение на енергия, протеин и минерални вещества. В

В редица страни с добре развито козевъдство заплождането на козичките на 8–10-месечна възраст е масова практика. За да се извърши ранно заплождане на козичките без отклонения в продуктивността през следващите възрасти те трябва да достигнат 70–75% от теглото на възрастните. Според Тодоров  (1996) за да се заплодят младите козички, трябва да имат това минимално тегло. Основното изискване при ранното заплождане на козичките е да се хранят по-обилно от бременните сухостойни кози, освен за нарастването на плода, но и за поддържане на собствения им растеж. При заплождане на козите на 8–10-месечна възраст дажбите след отбиването трябва да съдържат 16–18% суров протеин в сухото вещество.

Пенко Узунов

източник: Орало.бг

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук