3 част: Сп.”Агропари” / Агнета , мляко , вълна, пари – Михаил Михайлов

Производството на овче мляко у нас се срина благодарение на ниските изкупни цени до 2020 г. Нямам как, да клечиш по няколко часа на ден и да гледаш и миришеш задниците на овцете и да получаваш стотинки. Тази година се очаква цените да стигнат и 2 лева. За това вече има индикация. Много от мандрите предлагат цена от 1.80 лева за литър, а в Добруджа има достигната цена от над 2 лева. Въпросът е, ще има ли мераклии да доят. И още нещо, все още няма договори, няма цени. Изчакването на купувачите е познато, и то не вещае нищо добро.

1 част: Сп.”Агропари” / Агнета , мляко , вълна, пари – Михаил Михайлов

2 част: Сп.”Агропари” / Агнета , мляко , вълна, пари – Михаил Михайлов

Стигнахме и до породите за мляко. Г-н Петров говори за пазарни условия, предпоставки и перспектива. Всичко това, няма как да се случи с комбинираните породи овце и още по-малко с местните овце. Млечно овцевъдство се прави с овце от типичните породи за мляко. Овце, които имат пригодно виме за машинно доене, които произвеждат големи количества мляко и нямат проблем с репродукцията. При тях няма икономия на фураж и да се разчита на паша. Всичко при отглеждането на тези породи е подчинено на млякото – ранно отбиване на агнетата, програмирано заплождане, за да може целогодишно да се произвежда мляко. Подобряване качество на млякото, пригодно виме за машинно доене и още куп други изисквания. Именно това са условията за млечното овцевъдство. И хората разбира се, трябва да се добавят в тази схема. Без професионални овчари /каквито на практика са на боб зърно/ нищо няма да стане.

И следва въпросът – как да стане това. Тази ситуация зависи от фермерите. Ако си мислим, че някой ще ни чака да продадем агнетата на 3-4 месеца и тогава за два месеца да се предадат по 35 кг мляко, да се изпълнят задълженията за субсидията, просто няма да се случи. Това не са пазарни условия. Мандрата е също участник в процеса и тя иска всеки ден да получава мляко. Това означава и промяна в технологията на отглеждане. По всяко време на годината фермата да произвежда мляко. Това означава турово агнене, групово разгонване и заплождане, осигуряване еднакви количества мляко ежедневно за мандрата. Това вече го правят някои. Това са „големите“ както казват овцевъдите и са „ненавиждани“ от малките, че им вземали субсидиите. Премълчава се обаче, че „големите“ произвеждат повечето мляко на страната и плащат данъци.

Извод четири: трудно можем да осигуряваме целогодишно овче и козе мляко за мандрите и съответно производството на млечни продукти.

Най-големия източник на приходи от производство при овцевъдите идва от продажбата на агнетата. В момента най-важното е цената на агнетата. Качеството на месото, възрастта, килограмите са на втори план. Все още робуваме на приказките, нашите са най-добри, отгледани само с мляко и билки и още куп суперлативи. Все пак нека да слезем на земята. Определено при специализираните породи за месо вкусовите качества са много по-добри. Аз няма да потвърждавам това а овцевъдите. Преди няколко години занесох едно агне от Ил Дьо Франс в Сандански за техен празник, на който се пекат агнета. Занесохме агнето да се опече в една фурна на село. На обяд отидох да си го взема. Пекаря започна да вади тавите и да ги нарежда на плота. Местните агнета с кафява кожа, ребрата им се виждат, малко повече месце тук там. Дойде ред на моето агне. Излиза една тава в нея едно печено агне, надутичко, със загоряла приятно кожичка, запълнени крачета с месо. Един от местните не се сдържа и попита – може ли да го вкусам. Разбира се, отговорих – да. След него веднага пита следващият. Викам, ей момчета ще ми изядете агнето. Това е признание от овчарите и значи много.

От тази случка можем да направим и извод пет: нямаме специализирано месодайно овцевъдство

Големите продавачи на дребно имат урока от миналата година, когато рафтовете останаха без агнешко  и сега реагираха моментално. Осигуриха си внос от други страни, за да са независими от нашите производители – като цена, качество, килограм, и др. търговски изисквания. Всъщност те играят според правилата на търговията, колкото и на производителите да не им се иска това. Овцевъдите трябва да свикват с това. Няма как с административни мерки да се намали вносът. Необходими са други инструменти, този внос да не се отразява на цената на нашите агнета. Има вече държави от ЕС където са въведени защитни цени на някои продукти произведени от животновъдството. Ето нещо, което може да се използва по отношение на цената. Това обаче предполага по-голяма активност от овцевъдите по отношение на тези процеси, а не да се чака момента и да „стрелят“. Такъв момент има на пет години веднъж.

Все още цена от фермерите за тази година не сме чули. Само повтарят, че предлаганата им цена в момента е ниска. Дори и за десет лева на живо тегло казват ниска. Може и да е така, но това означава цена минимум от 24 лева на щанда /с печалба за търговеца, разходи по клане и транспорт, ДДС/. Цена която вече те кара да се замислиш, когато трябва да си извадиш портфейла. Доброто за овцевъдите е, че няма откъде да се купят агнета – румънските са още малки за Великден, а и те имат много поръчки за арабския свят. Гръцките също намаляват, защото те колят още от декември млечни агнета, и бързат да доят. Там цената за кг мляко стигна до 1.30 евро. Остават македонците. Ами щом от тях почнахме да се плашим значи нещо не е наред. Те имат около 300 000 майки и едва ли могат да бъдат някакъв конкурент.

 Вероятно, тази година няма да има проблем с реализирането на агнетата. Ще има търсене и цената ще стигне десет лева. За това ще помогне и интервенцията, която ще бъде използвана – 10 лева за кланиците за заклано агне при изкупна цена над 7.50 лева за кг. Овцевъдите и това не искат да възприемат. Това е също инструмент за регулиране на цената.

Колкото за чуждите пазари е ясно, че не можем да пробием по две причини – първо, че нямаме голям брой агнета, не можем да създадем организация и трето, че потенциалните купувачи са с големи изисквания и „плитки“ портфейли.

Извод шест: отсега започване работа за в бъдещето – генетика, увеличаване на производството, специализация, подобряване условията на труд и отглеждане на животните.

Звучи като от времето на пленумите, но новите условия, които ще дойдат след излизане от кризата, ще искат именно това.

33 КОМЕНТАРИ

 1. Производите на агнетата тази година имат добра цена за агнетата 10-12лв/кг живо тегло….!
  Тази година да не се оплакват….!

  • Emil Ivanov на 12 лв не знам дали някой е успял да продаде, но на 10 успяхме малко да дадем!
   Нямаше да се оплакваме, ако не бяхме купували люцерна от 10 лв и царевица от 0,70 ст.
   Ти животни гледаш ли колега?

 2. Внесли от Румъния шилета и бракувани овце и ги продават за агнешко къде е контрола да казвам ли фирмата тука ги колят и расфосоват и нашите агнета стоят това ли е оправия тогава да ликвидираме нашите животни да чакаме внос

  • İsmail Murtaza за това са виновни нашите власти от българска агенция по безопасност на храните….те позволяват ….!!!

 3. Производите на агнетата тази година имат добра цена за агнетата 10-12лв/кг живо тегло….!
  Тази година да не се оплакват….!

 4. Emil Ivanov на 12 лв не знам дали някой е успял да продаде, но на 10 успяхме малко да дадем!
  Нямаше да се оплакваме, ако не бяхме купували люцерна от 10 лв и царевица от 0,70 ст.
  Ти животни гледаш ли колега?

 5. Nuri Ramadan ти сметни хранодена на 1 овца,ваксините обезпаразитяването, данъка на субсидиите (щото се те са ви трън в очите)и извади какво си взел и виж какво излиза

  • Nuri Ramadan ти сметни хранодена на 1 овца,ваксините обезпаразитяването, данъка на субсидиите (щото се те са ви трън в очите)и извади какво си взел и виж какво излиза

  • Damian Ivanov ас знам много добре защото асам земеделски производител а мои блиски животновъди имие пределно асно

  • Damian Ivanov Че парите от млякото и агнетата да не са без данък,сложи и усигоровки пак увеличени и де Илия на керия от страни да гледаш и да правиш сметки е лесно.

  • Cvetana Petrova и като викнеш ветеринара те ощави, на работа си 24 часа в денонощието, 365 дена. Ако не ги обичахме толкова много бихме се откачили от тях.

 6. Те унишожиха цялото животновъдство за можем да ядем на другите боклуците

  • Емил Илиев не ръси квалификации , може би толкова можеш , затова няма да ти върви животновъдство …на училище ходил ли си …..!?

 7. Emil Ivanov а цената на фуражите ток горива и т.н да не са намалели

 8. Няма страшно до сега беше стотинки и мандрите направиха милюни а тъпаните се отказаха,сега като няма продукция пак мандрите сте раздадат малко от милюните пак и нови тъпани сте се захванат до като ги лихвидират и тях.колелото си върти.

 9. Emil Ivanov колко ги познаваш дето са продали на 10лв аз не видях нито един приказки от хиляда и една нощ

  • Емил Делиев чети останалите коментари и ще се увериш че има такива…. един от тях е Julian Bankov….!

 10. Като не искате да клечите зад собствените си инвестиции, отидете във градовете и клякайте на градските ви себеподобни говеда , възприемали се за БИЗНЕСМЕНИ ,
  Извинявам се, но тези дето само мрънкате, не знаете една овца колко зъба има във устата,
  Старите овчари са казали
  Овчарлъкът се види за най простата професия , но не е за прости и лакомо завистливи хора 😀😀

  • Kalin Dimitrov Оказва се за прост е. Щом още не са разбрали че трябва да затваряш цикъла на производство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук