След мухите идват кърлежите

След мухите идват и кърлежите. Докато първите в повечето случаи са безобидни, то при кърлежите нещата не стоят така. Те предизвикват сериозна болест, причиняваща анемия. Болестта предизвиква не много характерни симптоми, но си струва да ги познаваме, за да можем да реагираме рано. За съжаление, това е заболяване, което ако веднъж е открито в стадото, ще остане в него заедно с болното животно. Бактериите се локализират в червените кръвни клетки и имунната система не ги признава като свои и ги отстранява от тялото, което води до симптоми на анемия и обща слабост. Това се дължи на  намаление на броя на червените кръвни клетки, вследствие на което намалява количеството на кислорода в тялото.

Симптоми
Първите симптоми са видими около 30 дни след заразяването на животното. Симптомите са видими само при възрастни животни над 2-годишна възраст, защото по-младото тяло произвежда по-бързо здрави червени кръвни клетки и симптомите са по-малко видими.

Първият симптом, които забелязва земеделският производител са: затруднено дишане, пожълтяване на лигавиците, домашните  любимци  са агресивни, може да се появи треска, спонтанен аборт, загуба на телесно тегло.

Лечение и профилактика
Най-важното е да започнете антибиотична терапия (окситетрациклин) възможно най-скоро, след което има по-голям шанс за лечение на клинични симптоми. За съжаление, животното остава патоген за остатъка от живота му и това може по всяко време, главно по време на понижаване на имунитета или стресови ситуации, да се събуди и отново да атакува червените кръвни клетки.

Някои препоръчват премахване на заразените животни  в стадото. Проведени са проучвания, при които се оказа, че 6 от 10 индивида са заразени от болестта не с кърлежи, а с мръсна игла, която се използва многократно в едно стадо. Важно е да се използват агенти, които действат, като възпиращо средство за външни паразити, особено за животни, които използват пасищата.

Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук