Породата Асаф и изкуственото осеменяване /ИО/

Ovce & Kozi.com: мисли на глас: добрият избор на овце е с решаващо влияние върху заплодаемостта им при  изкуственото осеменяване. За да ползваме обаче това правило трябва да има наблюдения и анализи за възрастта на овцете и породите.

У нас вече, доста стопани отглеждат овце от породата Асаф и е нормално да проведат ИО, защото елитните кочове от тази порода са малко и доста скъпи. Какво показват данните от наблюденията върху стадата от тази порода в Испания. В тази държава продължава подготовката на овцевъдите с най-различни теми на обучение. Нашите фермери дали имат нужда от това, трябва самите те да кажат. Но, имайки в предвид голямото ни самочувствие и задача номер едно пред фермера – да се получат максимум субсидии, трудно ще бъде да се събере аудитория. Пък и ИО при овцете при нас за едни е лукс , а за други е химера.

 Резултатите, представени в това представяне, са част от изследванията на оперативната група „Подобряване на репродуктивните аспекти в овцефермите в Кастилия и Леон“, с цел повишаване на заплодаемостта  при изкуственото осеменяване на овцете от породата Асаф.

Средната стойност на заплодаемостта при  изкуственото осеменяване при тази порода е 42%.  Първите пет стада с най-голям процент заплодени овце са на 69,3%, докато последните пет са на 11%, така че има голяма вариабилност. „Имаме много работа за подобрение и можете да достигнете до 70% заплодяемост при ИО“, казва лектора.

Освен това има резултати от наблюдения на други съществени признаци при заплождането на овцете.

– Възраст на овцете. Средната възраст на овцете в асоциацията на Асаф е 31,4 месеца. Данните показват, че най-добрите резултати се получават при животни между 12 и 24 месеца. В допълнение, има постепенен спад на заплодяемоста с възраста, най вече след 30 месеца.

– Дни от оагнене до осеменяване. Най-добрите резултати се получават през осмия месец след раждането.

– Производство на мляко. при 1,5 килограма мляко при последната контрола и изкуствено осеменяване, заплодяемостта  пада.

– Съдържание на урея в мляко. Това е показателно за дисбаланса между енергията и азота на руминално ниво.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук