Здрави копита при козите

 Знаем, че по-дребните кози и тези, които по цял ден са на паша, рядко имат проблеми с краката, и по точно ноктите или копитата, както е прието да казваме.
Високомлечните кози обаче,  престояват доста време на слама и в обора, и създават  проблеми с копитата. Ето защо, при тях, пък и на другите, поне два пъти годишно, трябва да се прави преглед на копитата и съответно да се подрязват когато е необходимо.

Проблемите с копитата идват най-вече при небалансирано хранене.
Като барометър могат да служат и рогата, които стават чупливи. Същото се отнася и за копитата. Проблема може да дойде и при даването на много фураж и се чудим защо имаме счупвания или напуквания.

По-големите количества консумиран фураж с голямо съдържание на протеин причинява имунодефицит и като цяло благоприятства заболяванията.  Големите  количество лесно усвоими въглехидрати (напр. зърнени култури,  трева или сено, богато на захар) или внезапните промени на фуражите, могат да доведат до хронично или остро заболяване. Биотинът (витамин Н) играе важна роля за здравето на копита. Козите до голяма степен са независими от добавянето на биотин, тъй като този витамин се произвежда  от микробите в търбуха.

За да имат здрави копита козите, трябва да има и балансирано доставяне на минерали и микроелементи.
Особено важни са сярата, медта, цинкът, йодът, селенът и манганът. Задължително трябва да се знае, дали козите имат нужда от тези елементи, като се извърши анализ на кръвта. Един път ще знаем от какво се нуждаят козите и второто, в какви количества. Ако нямаме анализ и влезем насляпо с минералните добавки,  можем още повече да увредим копитата. Освен лабораторните изследвания, трябва да се включат и други фактори, ако има такива преди да вземем решения за състава на добавките.

В крайна сметка, ако редовно преглеждаме копитата на козите, подрязваме тези, които имат нужда от това, поддържаме добра хигиена в обора или навеса, едва ли ще има проблем с копитата.
Когато се налага, може и да се прекарват козите през дезинфекционни площадки с подходящ дезифектант.

Овцевъд & Козевъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук