Стрижба на овцете, правила за работа

Една от важните мерки за грижата за овцете е стрижбата.

За да извършите правилно процедурата и да не навредите на животното, се нуждаете от висококачествено оборудване. Преди да купите машинка за подстригване, трябва да се запознаете с характеристиките на съществуващите модели и правилата за тяхната работа.

Стригането на овце се извършва сезонно. Обикновено това е периодът преди пускане от кошарата: на свободна дистанция – през пролетта, в края на лятото  и началото на есента.

Времето на манипулацията определя няколко ключови фактора:

 • породата;
 • възрастта на животното;
 • климатичните условия на региона, в който се отглеждат овцете.

Първият фактор е най-важният. В зависимост от породата се различават няколко групи по темповете на растеж на вълненото покритие годишно:

 • фини – 6–9 см;
 • полу-фини  – 6–25 cm и повече;
 • груби и полугруби – 15-30 cm.

Въз основа на горните данни, първите 2 групи възрастни животни трябва да се стрижат само през пролетта, всички останали през пролетта и есента. Изключение прави породата Романовската овце – тези животни се стрижат 3-4 пъти годишно.

Агнетата, принадлежащи към групата на полу-фини и фини руни, родени през януари – февруари, се стрижат през есента, само ако ще бъдат изпратени за клане. Към този момент вълнената им козина достига 4–5 см. Тези агнета, които остават за отглеждане, не се стрижат . В противен случай те просто няма да преживеят студа. Грубият и полу-груб млад растеж се отрязва за първи път на възраст от 4 месеца.

Важно! Ако козината на груби и полугруби овце ще бъде използвана за търговски цели, тогава трябва да имате време да ги отрежете през пролетта. Ако моментът е пропуснат, тогава така или иначе трябва да се извърши срижбата, в противен случай на животните ще бъде твърде горещо, което ще се отрази негативно на тяхното развитие и поминък.

Животните, отглеждани в южните райони, се стрижат през април, в умерените ширини и в северните райони – в средата – края на май. През есента, ако има нужда от такава манипулация, това се прави възможно най-рано, така че животното да не замръзва през зимата.

Има два начина за рязане:

 • ръчно – включва използването на специални ножици, по-подходящи за ферми, които съдържат до 5 глави;
 • механичен – извършва се с помощта на машина, подходяща за големи, малки и средни ферми.

Предимствата на машина за подстригване

Има два вида машини за стригане на овце:

 • наръчник;
 • електрически.

И двете са предназначени да улеснят процеса на рязане за самия собственик и да сведат до минимум рисковете от увреждане на кожата на животното.

Съветваме ви да прочетете за характеристиките на ръчното срязване.

Ръчна машина

Подобна машина е по същество подобрен модел ножица, включващ по-удобна дръжка и ефективно подреждане на ножовете. Той работи от механичното усилие, упражнено от фермера по време на стригането, а не  се захранва от мрежата. Подходящ за ферми с малък брой овце.

 • От предимствата си заслужава да се отбележи:
 • безопасност на употреба за животни;
 • възможност за използване, ако няма електричество;
 • простота в работата и поддръжката;
 • всички детайли се променят лесно;
 • ниска цена.

Такива модели обаче изискват много по-голяма консумация на енергия, за разлика от електрическите. Освен това цялата манипулация отнема много време, което не е удобно при наличието на голямо стадо.

Електрическа машина

 • Електрическата опция има много повече предимства:
 • ви позволява да стрижете голям брой животни за кратък период от време;
 • не уврежда руното, което увеличава стойността му;
 • свежда до минимум консумацията на енергия на лицето, което провежда процедурата;
 • лесно за работа и не изисква специални умения, което е плюс за начинаещите фермери;
 • не уврежда кожата на животните.

Подготвителните дейности преди стригането да се проведе през цялата година. Ключът към успешната манипулация и получаването на висококачествена вълна е поддържането на домашните любимци чисти. През зимата дървени стърготини и други малки компоненти, които могат да замърсят вълна, не трябва да се използват като подови настилки в овчарника. Най-добре е да използвате меко сено за тези цели. Освен това подовата постеля трябва да бъде променена своевременно, тъй като стане замърсена и мокра, в противен случай козината на животното ще бъде намазана с изпражнения и урина.

През целия сезон овцете трябва да получават правилно хранене, в противен случай козината им ще бъде недобра.

Важно! Ако ще стрижете  за първи път, намерете си асистент предварително.

Непосредствено преди подстригването, за около 12-14 часа, стадото трябва да бъде оставено гладно. През това време червата ще бъдат почистени от изпражнения.

Агнетата трябва да бъдат отделени от лактиращата майка за времето на стригането, затворени на друго място, разположено на достатъчно разстояние от територията, където ще се извършва манипулацията. Като  пускането на малките на женските да става само в края на цялата процедура. В противен случай, след като чуят блеенето на агнетата, женските ще започнат да се притесняват, което значително ще усложни процедурата.

Предварително трябва да подготвите мястото, на който ще се извърши манипулацията. Това може да бъде просторна зона на открито, защитена от вятъра или стая с добра осветеност. Земята трябва да бъде покрит с плътен брезент, така че козината да не се зацапва.

Какво да търсите при покупка

Трябва да изберете електрическа машина, като се съсредоточите върху следните критерии:

 • мощност на двигателя;
 • дизайн на нож;
 • експлоатационни качества – наличие на ремонт, лекота на работа;
 • производител.

мощност

Производителността на оборудването директно зависи от тази характеристика. Ако няма много овце, тогава не е необходимо мощно устройство – достатъчно е устройство, работещо с напрежение 36 V. В случай, че се планира бързо да се увеличи броят на добитъка за кратко време, трябва да дадете предпочитание на  машина с по-висока производителност – в диапазона 180-550 вата.

Важно! Когато купувате машина с висока мощност, обърнете внимание на наличието на въздушни филтри и охладителни системи в оборудването, тъй като високата производителност винаги е свързана със силно загряване на двигателя. Ако няма елементи, гарантиращи неговото охлаждане, устройството бързо ще се откаже.

Инструкциите за такова оборудване винаги посочват колко животни могат да се бръснат на сезон, както и продължителността на непрекъснатата работа на двигателя.

ножове

При избора на машина за срязване трябва да се обърне специално внимание на ножовете. Те трябва да бъдат сменяеми, разположени така, че да не нараняват животните по време на стригането. Също така си струва да знаете предварително: възможно ли е да закупите тези резервни части отделно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук